Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

21-11-2016 | Artikel | Uitgave 4/2016

Verslaving 4/2016

Van DSM IV-TR naar DSM-5: middelengebruik en gedragsverslavingen

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 4/2016
Auteur:
Dr. Hein Sigling

Samenvatting

Met ingang van 1 januari 2017 zal in de GGZ de DSM-5 gebruikt worden voor diagnostiek en classificatie, als opvolger van de DSM-IV-TR. In dit artikel worden de belangrijkste wijzigingen besproken die dit met zich meebrengt aangaande verslavingsproblematiek. Met name de samenvoeging van middelenafhankelijkheid en middelenmisbruik tot een nieuwe ‘stoornis in het gebruik van een middel’ passeert de revue. Ook andere wijzigingen wat betreft specificaties bij de verschillende stoornissen in het gebruik van een middel en de rubricering van stoornissen door het gebruik van een middel komen aan de orde, evenals de problemen rond de classificatie van gedragsverslaving. De conclusie is dat er met de komst van de DSM-5 sprake is van vooruitgang, maar dat verdere verbeteringen mogelijk zijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Tijdschrift Verslaving

Het tijdschrift Verslaving belicht de achtergronden van de dagelijkse beroepspraktijk in de verslavingszorg. Verslaving biedt toegankelijke en gedegen informatie over de preventie, de behandeling en de maatschappelijke opvang van verslaafden. Daarnaast besteedt het aandacht aan de verslavende middelen zelf en aan de omgang met verslaafden.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2016

Verslaving 4/2016 Naar de uitgave

Verslaving in de media

Behandeluitkomsten in beeld

Verslaving verwoord

Seksverslaving?