Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2018 | Uitgave 3/2018

Tandartspraktijk 3/2018

Valkuil voor de tandarts: Bovenkaak- en kaakholtekanker

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 3/2018
Auteur:
prof. dr. Isaäc van der Waal
Belangrijke opmerkingen
Prof. dr. Isaäc van der Waal is als hoogleraar Orale Pathologie verbonden geweest aan VUmc en ACTA. Hij heeft speciale expertise op het gebied van mond- en kaakziekten, zowel klinisch als histopathologisch. Voor al uw vragen kunt u, uitsluitend zélf (dus niet uw patiënten), rechtstreeks contact opnemen met prof. dr. I. van der Waal via: i.vanderwaal@hotmail.com

Samenvatting

Kwaadaardige processen komen relatief zelden in het bovenkaakbot of de kaakholte, de sinus maxillaris, voor. Het gaat daarbij om verschillende vormen van kwaadaardigheid, variërend van kanker in het bekledende slijmvlies van de sinus maxillaris, tot speekselklierkanker, botkanker, kanker van lymfoïd weefsel en een enkele maal zelfs een uitzaaiing van een elders in het lichaam gelegen kwaadaardig proces.
De klinische en röntgenologische veranderingen kunnen zeer uiteenlopend zijn. Bij de meeste van de hier genoemde tumorsoorten betreft het oudere patiënten. Een uitzondering is het sarcoom van het kaakbot, waarbij kan het ook om jeugdige patiënten gaan.
De klachten van met name bijholtekanker kunnen bestaan uit neusverstopping, hoogstand van één van de ogen, spontane neusbloedingen en soms uitval van de n. infraorbitalis. Soms gaat het om dentogeenachtige klachten, bestaande uit onverklaarbare kiespijn en mobiele gebitselementen.
In de hierna te bespreken patiëntengeschiedenissen zal vooral worden stilgestaan bij de rol van de tandarts bij de diagnostiek.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2018

Tandartspraktijk 3/2018 Naar de uitgave

Tandarts in de praktijk

De lieve tandarts

Redactioneel

App normaal

Heynick’s hoek

Frankenkitten

Out of the box (27)

Niets is mooier dan echt (2)