Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Onderzoek | Uitgave 4/2015

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2015

Validering van de vernieuwde VAR , de VAR -2 (2) De balans tussen stressoren en steun thuis en op het werk nader onderzocht

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 4/2015
Auteurs:
Dr. Lex Vendrig, Drs. Marlene Parsowa-Maikoe, Erik-Jan van Wijhe
Belangrijke opmerkingen
Dr. L. Vendrig, Gezondheidscentrum Vledder.
Drs. M. Parsowa-Maikoe, Expereans.
E. van Wijhe, Ministerie van Defensie.
Correspondentieadres: E-mail: info@var-2.nl

Samenvatting

In het huidige onderzoek wordt de validiteit van het domein ‘steun’ van de Vragenlijst Arbeid en Re-integratie (VAR-2) onderzocht. In een steekproef van 703 mensen uit de beroepsbevolking werd de hypothese getoetst dat een slechte balans tussen stressoren en steun samenhangt met een toename van klachten. De resultaten van dit onderzoek bevestigen deze hypothese. Bij gelijke niveaus van problemen (stressoren) blijkt de mate van klachtenproductie af te hangen van de hoeveelheid aan steun die daar tegenover staat. Ook suggereren de resultaten dat een goede basis thuis wel lijkt te helpen minder last te hebben van werkdruk, maar andersom blijkt steun op het werk slechts in zeer geringe mate te helpen om problemen thuis het hoofd te bieden. Moeheid blijkt tenslotte veel minder gevoelig voor de bufferwerking van steun dan angst en depressie. Inzicht in de balans tussen stressoren en steun kan motiverend werken voor de verzuimende werknemer.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2015

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2015 Naar de uitgave

Van de verenigingen

Van de verenigingen