Skip to main content
main-content
Top

10-07-2011 | Nieuws

Vakantie: zorgen over medische hulp in buitenland

Dat blijkt uit onderzoek van communicatie-adviesbureau Porter Novelli en De Vos & Jansen Healthcare.

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel reizigers denken dat ze voldoende op de hoogte zijn van de gezondheidsrisico’s op hun vakantiebestemming. In werkelijkheid kan de voorbereiding stukken beter.

De top 5 van grootste medische zorgen van vakantievierend Nederland ziet er als volgt uit:

1. Ik word niet begrepen door de taalbarrière (42%).

2. Er wordt niet hygiënisch gewerkt (41%).

3. De kwaliteit van het medisch personeel is onder de maat (26%).

4. Medische hulp is onvoldoende vindbaar (22%).

5. De kosten van medische zorg zijn te hoog (18%).

Op vakantie ziek worden geeft 44 procent van alle Nederlanders meer zorgen, dan als ze thuis ziek worden. Maar een doktersbezoek zit er vaak niet in: 1 op de 3 Nederlanders stelt een bezoek aan de dokter toch liever uit tot de terugkeer in Nederland.

Daar staat tegenover dat ruim de helft (56 procent) aangeeft wel vertrouwen te hebben in buitenlandse dokters. Ook de kosten van medische zorg in het buitenland spelen voor de meerheid (82 procent) geen rol. Opvallend is verder dat jongeren zich zelfs vaker zorgen maken dan ouderen. In de leeftijdsgroep 18 tot en met 29 jaar maakt slechts 14,7 procent zich nooit zorgen. Ter vergelijking: bij de vakantiegangers van 30 jaar en ouder maken 3 op de 10 vakantiegangers zich nooit druk over de medische hulp.

Overigens blijken Nederlanders ondanks de slechte medische voorbereiding wel met een goed gevulde EHBO-doos op vakantie te gaan. De top 5 van meest meegenomen gezondheidsartikelen ziet er als volgt uit:

1. pijnstillers (86%)

2. zonnebrand (82%)

3. verbandmiddelen: pleisters, schaar, steriele gazen, pincet,watten (73%)

4. middelen tegen insecten(beten) (67%)

5. middelen tegen diarree (56%)

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.