Skip to main content
main-content
Top

17-12-2012 | Nieuws

Vaak overdosis Paracetamol in ziekenhuis

Ziekenhuispatiënten krijgen vaak te hoge doses paracetamol voorgeschreven. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna 24-duizend patiënten in twee ziekenhuizen in Boston, Verenigde Staten. Vooral het aantal te hoge doseringen onder risicopatiënten, zoals ouderen en mensen met een chronische leverziekte, valt op.

Op basis van gegevens uit de ziekenhuismedicatiesystemen concludeerden de onderzoekers dat van alle opgenomen patiënten van wie medicatieschema’s voorhanden waren minstens 60,7 procent één paracetamolhoudend middel kreeg. Van deze ruim veertienduizend mensen gebruikte 6,6 procent een of meerdere keren een dosis die hoger was dan de maximale dosis van 4 gram per dag.

 

Risicopatiënten

Onder mensen boven de 65 jaar en onder patiënten met een chronische leverziekte lag dit percentage hoger. De onderzoekers hanteerden daarvoor de aanbevolen maximale dosis van drie gram per dag. Bijna de helft van deze patiënten kreeg dagelijks vijf gram of meer en bij 40 procent duurde de overdosering minstens drie dagen.

 

Oorzaak

Een oorzaak van de overdosering zou liggen in de praktische organisatie van de zorg in ziekenhuizen. De inkoop van hogere formuleringen door de ziekenhuisapotheek zou een deel van de overdoseringen kunnen verklaren. Ook het gebruik van combinatiepreparaten, zoals paracetamol met codeïne, zou overdosering in de hand werken.

 

Gereserveerd

Eerdere studies meldden dat van de poliklinisch behandelde patiënten ongeveer drie tot zes procent  te veel paracetamol gebruikt. Het lijkt veilig te concluderen dat ongeveer vergelijkbare percentages opgenomen patiënten aan overdosis worden blootgesteld. Een manco van de studie is overigens dat onduidelijk blijft of de gevonden paracetamoldoseringen verband hielden met de individuele situatie van de patiënt: informatie over pijnscores of bijvoorbeeld de hoogte van de koorts hadden de Harvard-onderzoekers niet.

Auteur(s): Coen Kaaij

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.