Skip to main content
main-content
Top

26-09-2013 | Nieuws

V&VN wil populatiebekostiging voor verpleegkundigen

V&VN ziet in populatiebekostiging de beste kansen om de verpleegkundige in de volle breedte in te zetten en zorg dichtbij huis te versterken. De wijkpopulatie moet daarbij leidend zijn. Dat is de reactie van de beroepsvereniging op het voorstel van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de bekostiging van de extramurale verpleging.

Populatiebekostiging biedt volgens V&VN de beste kansen om de wijkverpleegkundige in de volle breedte in te zetten naast grote groepen andere verpleegkundigen in de eerste lijn, en verzorgenden. Daarnaast is deze vorm van bekostiging de beste waarborg om de zorg die deze beroepsgroepen leveren, dichtbij de burger in de buurt, te versterken.

 
Onvoldoende concreet

V&VN vindt dat de NZa het model van de populatiebekostiging nog onvoldoende concreet uitgewerkt heeft. Niet helder is over welke populatie wordt gesproken: wijkpopulatie of de populatie verzekerden van één specifieke verzekeraar. V&VN vindt dat de wijkpopulatie leidend moet zijn in dit bekostigingsmodel.

De beroepsvereniging is geen voorstander van de bekostiging via integrale prestaties, zoals de NZa voorstelt. Het voorkomen van versnippering van de zorg vraagt om een integrale aanpak van de bekostiging.

Auteur(s): Corina de Feijter

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.