Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie 4/2016

Open Access 27-06-2016 | Editorial

Urologie is meer dan oncologie alleen

Auteur: dr. Henk G. van der Poel

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie | Uitgave 4/2016

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN
We zouden het bijna vergeten, maar urologie is meer dan oncologie alleen. Tijdens de voorjaarsvergadering in Leiden bleek wederom de grote aandacht binnen ons vakgebied voor maligniteiten. In veel gevallen, zoals bij het gelokaliseerd prostaat- en niercarcinoom, zijn er geen klachten en is de behandeling vaak erger dan de kwaal, zeker op korte termijn. Dit is niet het geval bij de behandeling van goedaardige afwijkingen. Coen Holzhauer laat in zijn onderzoek zien dat een laserbehandeling voor urethrastricturen niet beter is dan de behandeling met het Sachse-mes. Misschien nog wel belangrijker is de bevinding dat stricturen die zijn behandeld met een van de technieken in meer dan 90 % van de gevallen recidiveren. Een belangrijk argument dus om in deze groep in een vroegtijdig stadium een urethraplastiek te overwegen. Dit laatste is misschien iets wat we allemaal wel weten, maar waar we minder ervaring mee hebben dan zou hoeven. Ook weer zo’n onderdeel van ons vak dat best een beetje meer aandacht zou mogen krijgen. Vandaar een aantal voorbeelden van niet-oncologisch onderzoek in deze uitgave.
Open Access This article is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License, which permits use, sharing, adaptation, distribution and reproduction in any medium or format, as long as you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons licence, and indicate if changes were made.
The images or other third party material in this article are included in the article’s Creative Commons licence, unless indicated otherwise in a credit line to the material. If material is not included in the article’s Creative Commons licence and your intended use is not permitted by statutory regulation or exceeds the permitted use, you will need to obtain permission directly from the copyright holder.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Metagegevens
Titel
Urologie is meer dan oncologie alleen
Auteur
dr. Henk G. van der Poel
Publicatiedatum
27-06-2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Urologie / Uitgave 4/2016
Print ISSN: 2211-3037
Elektronisch ISSN: 2211-4718
DOI
https://doi.org/10.1007/s13629-016-0130-7

Andere artikelen Uitgave 4/2016

Tijdschrift voor Urologie 4/2016 Naar de uitgave