Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2015 | Beschouwing | Uitgave 11/2015

Huisarts en wetenschap 11/2015

Urine-incontinentie bij oudere vrouwen

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 11/2015
Auteur:
Els Visser
Belangrijke opmerkingen
Huisartsen De Held, De Held 117, 9745 DH Groningen: dr. E. Visser, huisarts
Correspondentie: visser@huisartsendeheld.nl

Samenvatting

Visser E. Urine-incontinentie bij oudere vrouwen. Huisarts Wet 2015;58(11):578-81.
Eén op de drie oudere vrouwen heeft urine-incontinentie, maar slechts weinigen zoeken hulp, hoewel er effectieve behandelingen zijn. De auteur onderzocht in haar proefschrift de effectiviteit van een proactieve benadering. In veertien huisartsenpraktijken screende zij vrouwen van 55 jaar en ouder op urine-incontinentie; degenen die positief scoorden, bood zij in een clustergerandomiseerd onderzoek actieve diagnostiek en behandeling dan wel standaardzorg aan. Ruim 63% van de deelnemers aan dat onderzoek had nooit eerder hulp gezocht, het ging dan vooral om relatief jonge vrouwen die weinig hinder hadden. In de interventiegroep waren de klachten na een jaar bij significant meer vrouwen verbeterd dan in de controlegroep (RR 2,0; 95%-BI 1,2 tot 3,5). Daarbij bleek niet zozeer het type incontinentie als wel de ernst van de symptomen van invloed te zijn op de kwaliteit van leven. De conclusie is dat oudere vrouwen er baat bij hebben als hun huisarts zich proactief opstelt ten aanzien van urine-incontinentie en dat zelfs een korte screening op incontinentie te overwegen zou zijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 11/2015

Huisarts en wetenschap 11/2015 Naar de uitgave