Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

13-10-2015 | Uitgave 9/2015

Bijblijven 9/2015

Urine-incontinentie bij mannen en vrouwen, zijn er nieuwe ontwikkelingen?

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 9/2015
Auteur:
Dr. T.A.M. Teunissen

Samenvatting

Urine-incontinentie is een frequent voorkomend probleem. In de eerste lijn heeft het pessarium bij vrouwen een prominentere plaats gekregen bij de behandeling van stressincontinentie. Bij ernstige stressincontinentie is in overleg met de vrouw te overwegen conservatieve therapie over te slaan en direct te kiezen voor een midurethraal bandje. Voor urgency incontinentie is een nieuw middel op de markt gekomen (mirabegron). Er is nog te weinig ervaring met het middel om de plaats hiervan al te kunnen bepalen. Bij mannen wordt incontinentie steeds meer gezien als een onderdeel van aspecifieke mictieklachten met een multifactoriële oorzaak. De afgelopen jaren zijn er nieuwe initiatieven geweest om de incontinentiezorg te verbeteren zoals het betrekken van wijkverpleegkundige en praktijkondersteuner bij de incontinentiezorg, ouderen screenen op incontinentie en het ontwikkelen van e-health.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2015

Bijblijven 9/2015 Naar de uitgave