Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2014 | Uitgave 5/2014

Tijdschrift voor Urologie 5/2014

Urethraplastieken: 66 patiënten retrospectief geëvalueerd

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 5/2014
Auteurs:
I. Hofmeester, dr. M.G. Steffens, J.W. van Capelle
Belangrijke opmerkingen
* I. Hofmeester, anios urologie
dr. M.G. Steffens, uroloog
J.W. van Capelle, uroloog
Alle auteurs zijn werkzaam in Isala Klinieken, Zwolle.

Samenvatting

Introductie:

Bij recidiverende en/of lange urethrastricturen is een open urethraplastiek de aangewezen behandeling. Het behandelplan is geïndividualiseerd op basis van pre- en peroperatieve bevindingen. Transplantaten van het mondslijmvlies geven relatief goede functionele en subjectieve resultaten, met een lage morbiditeit van de donorplaats.

Materiaal en methode:

Het betreft retrospectief statusonderzoek naar de resultaten van urethraplastieken uit de periode september 2004 tot juli 2012.

Resultaten:

66 patiënten (gem. leeftijd 41 jaar (2-79)) ondergingen een urethraplastiek voor stricturen met wisselende etiologie. Er werden diverse operatietechnieken gebruikt: excisie met primaire anastomose, transplantaat via de inlay- of de onlaybenadering of een combinatie daarvan. Bij 28% van de patiënten bij wie twee weken postoperatief een mictie-urethrogram (MUG) werd verricht, was lekkage te zien, waarvoor langer blaasdrainage plaatsvond via de suprapubische katheter. 23% van de patiënten onderging een heroperatie wegens recidief, waarbij percentueel na de inlaybenadering minder frequent een heroperatie nodig was dan na een excisie en primaire anastomose of onlay.

Conclusie:

Deze retrospectieve studie laat in ons centrum een positieve uitkomst op korte en lange termijn zien van de behandeling van urethrastricturen door middel van urethraplastiek met gebruik van een vrij transplantaat van mondslijmvlies. De inlaybenadering liet de beste resultaten zien. We pleiten ervoor om een MUG te laten verrichten in de postoperatieve fase.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2014

Tijdschrift voor Urologie 5/2014 Naar de uitgave

EditorialNotes

Editorial