Skip to main content
Top

15-05-2014 | Nieuws

Universitaire opleiding fysiotherapie van groot belang

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

In 2015 kunnen de eerste studenten de universitaire opleiding fysiotherapie gaan volgen. Initiatiefnemers SOMT en Universiteit Maastricht verwachten met zo’n zestig studenten te starten. “De belangstelling is er”, zegt algemeen directeur Willy Smeets van SOMT (Stichting Opleidingen voor Musculoskeletale Therapie), “niet alleen onder studenten, maar ook onder de al actieve fysiotherapeuten. De toelatingseis is wel dat ze een vwo-achtergrond hebben.”

Het belang om tot deze universitaire opleiding te komen was groot, benadrukt Smeets. Hij legt uit: “Iedereen, ook de zorgverzekeraar, gaat ervan uit dat fysiotherapeuten nodig zijn die in direct contact naast de huisarts gaan werken. De huisartspraktijk blijft het centrale punt in de eerste lijn, maar de fysiotherapeut is er voor het adviseren van patiënten in de eerste lijn met bewegingsgerelateerde klachten. Met de groei van het aantal chronisch zieken en met de toename van de vergrijzing en van de comorbiditeit kan de huisarts deze patiënten niet lang meer helemaal zelf adviseren en behandelen. Hij heeft hiervoor een fysiotherapeut nodig die specifieke kennis heeft op dit gebied waarmee hij de toenemende druk op de huisartspraktijk kan ontlasten. Maar die fysiotherapeut moet dan wel op hetzelfde niveau klinisch kunnen redeneren als de huisarts, en zich een meer wetenschappelijk gefundeerde verdieping eigen maken.”

 

‘De komst van de academische opleiding zal leiden tot verbetering van de patiëntenzorg en de kosteneffectiviteit van het fysiotherapeutisch handelen’

 

Maar er is ook een andere reden waarom de komst van een universitaire opleiding een goede ontwikkeling is, stelt Smeets. “De zorgverzekeraars zijn voorstanders van substitutie van zorg. Ze pleiten ervoor dat de consulten over het bewegingsapparaat bij de orthopeed zo veel mogelijk naar de fysiotherapeut gaan als er duidelijk geen operatieve indicatie is, in de eerste lijn dus. En als de fysiotherapeut voldoende opgeleid is om deze taak over te nemen, kan dit ook. Bovendien worden in het kader van extended scope de mogelijkheden voor taakverbreding van de fysiotherapeut in de zin van verwijzing voor beeldvormende technieken en het voorschrijven van bepaalde geneesmiddelen onderzocht. Ook hiervoor heeft de fysiotherapeut specifieke, academische kennis nodig.”

 

 

De gekozen aanpak is dat SOMT en Universiteit Maastricht deze universitaire opleiding gaan invullen. Als de eerste studenten zijn afgestudeerd willen SOMT en Universiteit Maastricht tot een joint degree komen zodat ze het universitaire diploma allebei kunnen verstrekken. Studenten die hun professionele master al hebben gehaald, kunnen aan de SOMT in één jaar hun Master of Science halen.

 

Smeets: “De samenwerking met Maastricht was een logische keuze. Hoogleraar Rob de Bie stond daar aan de basis van de ontwikkeling van alle belangrijke richtlijnen op het gebied van fysiotherapie. SOMT werkt ook jaren samen met de Vrije Universiteit Brussel en die samenwerking komt ons in het kader van de ontwikkeling van het academische programma goed van pas. Brussel biedt immers al een Master of Science in manuele therapie aan.”

 

SOMT en Universiteit Maastricht werken al geruime tijd samen op het gebied van onderzoek en willen dit nu gaan intensiveren. De bedoeling is de onderzoekslijnen te integreren. Ook het onderzoek op het gebied van de anatomie dat in Brussel geschiedt, zal hierin worden meegenomen. “Al met al zal de ontwikkeling het vakgebied fysiotherapie beduidend versterken”, zegt Smeets afsluitend. “Fysiotherapeuten krijgen nu wel eens het verwijt niet evidence-based te werken. Dat zal met de komst van de academische opleiding in de toekomst veranderen. Dit zal ook leiden tot verbetering van de patiëntenzorg en de kosteneffectiviteit van het fysiotherapeutisch handelen.”

 

Bron: FysioActueel.nl

Tip

Voor uw eigen nascholing, bijscholing, verdieping: BSL Fysiotherapeut Totaal

Het BSL Fysiotherapeut Totaal-abonnement biedt actuele en betrouwbare vakinformatie voor de algemeen fysiotherapeut en de gespecialiseerde fysiotherapeut. Het abonnement bedraagt 150 euro en biedt voor de periode van een jaar (online) toegang tot:

  1. geaccrediteerde web-tv-uitzendingen (live of on demand) > 2 per jaar
  2. geaccrediteerde e-learning modules (on demand) > 4 per jaar
  3. congres Diagnostiek in de fysiotherapie op 13 december > 1 per jaar
  4. meer dan 85 boeken
  5. 77 video’s over het bewegingsapparaat
  6. actuele nieuwsberichten

 

Per jaar kunt u 15 accreditatiepunten behalen. Neem een gratis proefabonnement (voor 1 maand) of ga voor meer informatie over de inhoud of voor een jaarabonnement naar BSL Fysiotherapeut Totaal.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen.

Auteur(s): Frank van Wijck Beeld: Fotolia

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.