Skip to main content
main-content
Top

26-03-2015 | Nieuws

Unieke vorm van hartrevalidatie in UMCG

Het Thoraxcentrum en het Centrum voor Revalidatie van het UMCG bieden samen een unieke vorm van hartrevalidatie. Patiënten die in het Thoraxcentrum van het UMCG een hartoperatie ondergaan, starten ongeveer vier weken voor de operatie met een poliklinisch revalidatieprogramma. Na de operatie wordt de revalidatie voortgezet, eerst drie weken klinisch, daarna vier weken poliklinisch.

Voorafgaand aan de hartoperatie is de revalidatie erop gericht dat de patiënt tijdens de operatie zo fit mogelijk is. Dat voorkomt complicaties bij en na de operatie en bevordert snel herstel achteraf. De patiënt traint zijn conditie, past als het nodig is zijn voedingspatroon aan en bereidt zich mentaal voor op de operatie. Een team van een thoraxchirurg, cardioloog, fysiotherapeut, diëtist, verpleegkundig specialist, verpleegkundigen van beide afdelingen, psycholoog of maatschappelijk werker begeleiden de patiënt en diens partner tijdens het hele traject.

Snelle start, intensief, effectief

Ongeveer vier dagen na de operatie gaat de patiënt naar locatie Beatrixoord van het UMCG Centrum voor Revalidatie voor opname. De patiënt begint zo snel mogelijk met de revalidatie die eerst is gericht op de dagelijkse verzorging en later op het verbeteren van de conditie. En dat is het verschil met de hartrevalidatie zoals die voorheen werd aangeboden: patiënten gingen na de operatie eerst naar huis en kwamen zes tot acht weken later alleen voor een poliklinische revalidatie naar Beatrixoord. De revalidatie ‘nieuwe stijl’ is intensiever en dus effectiever omdat patiënten die opgenomen zijn meer behandelmomenten hebben dan in de poliklinische setting.

Ervaringen uitwisselen

Sommige revalidatiemomenten zijn individueel, maar meestal vindt de revalidatie in groepsverband plaats. Patiënten die de operatie nog moeten ondergaan, trainen samen met patiënten die al geopereerd zijn. Tijdens de revalidatie kunnen zij op een natuurlijke en ongedwongen manier ervaringen uitwisselen.

Uniek voor Europa

Deze gecombineerde pre- en postoperatieve revalidatie is uniek in Europa. Het Thoraxcentrum coördineert het onderzoek dat verbonden is aan deze nieuwe vorm van hartrevalidatie, onder andere wordt de effectiviteit op de korte en lange termijn gemeten.

 

Bron: UMCG
Beeld: Fotolia

 

Meer artikelen over Algemeen, Hart-, vaat- en longfysiotherapie, Revalidatiefysiotherapie, Sportfysiotherapie of Ziekenhuisfysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.