Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2014 | Artikelen | Uitgave 10/2014

Bijblijven 10/2014

Uitzichtloos en ondraaglijk lijden

Het perspectief van patiënt en arts nader toegelicht

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 10/2014
Auteur:
Dr. Marianne (K.) Dees
Belangrijke opmerkingen
* In deze bijdrage worden euthanasie en hulp bij zelfdoding aangeduid met euthanasie.
huisarts en onderzoeker bij de afdeling Kwaliteit van Zorg, Radboudumc

Samenvatting

Artsen ervaren hun sleutelrol bij de uitvoering van euthanasie en hulp bij zelfdoding* als een van de meest belastende taken van hun werk. In de dagelijkse praktijk is het vaak niet eenvoudig om tot de overtuiging te komen dat er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Deze bijdrage wil handvatten bieden die de arts kunnen helpen inzicht te krijgen in het patiëntenperspectief op ondraaglijk lijden. Diagnostiek van ‘ondraaglijk lijden’ draagt bij aan objectivering van lijden zoals dit door de patiënt wordt ervaren en geeft aanknopingspunten bij het gesprek over uitzichtloosheid en mogelijke behandelopties. In staat zijn te denken vanuit het perspectief van de patiënt draagt bij aan inzicht in de eigen normen en waarden van de arts met betrekking tot ondraaglijk lijden. Het helpt de arts terughoudend en voorzichtig te zijn met de eigen interpretatie van het lijden van de patiënt en zich af te vragen hoe betrouwbaar de beoordeling is op grond waarvan hij of zij wel of niet kan meegaan met het perspectief op ondraaglijk lijden van de patiënt en daarmee op het verzoek tot euthanasie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2014

Bijblijven 10/2014 Naar de uitgave