Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2002 | GGZ | Uitgave 3/2002

Huisarts en wetenschap 3/2002

Uitgangspunten bij de behandeling van overspanningburn-out geestelijke gezondheidszorg overspanning spanningsklachten surmenage

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 3/2002
Auteur:
dr. Anton Schmidt
Belangrijke opmerkingen
dr. A.J.M. Schmidt, psycholoog, Departement Medische, Klinische en Experimentele Psychologie, Faculteit der Geneeskunde, Universiteit Maastricht, Postbus 616, 6200 MD Maastricht. Mogelijke belangenverstrengeling: niet aangegeven.

samenvatting

Vanuit een beperkter overspanningsbegrip dan doorgaans wordt gehanteerd wordt de behandeling van overspanning in twee fasen verdeeld. In een eerste fase, die specifiek is voor overspanning, ligt het accent op de bestrijding van de kernsymptomen, zoals concentratieproblemen, vergeetachtigheid, het tekortschieten van probleemoplossende vermogens en emotionele labiliteit. Doelstelling van deze fase is om de patiënt in een conditie te brengen waarin hij zinvol kan werken aan de doelstelling van de tweede fase: het aanpakken van de chronischestressbron die tot overspanning leidde. Deze tweede behandelfase is niet specifiek voor overspanning en wordt daarom slechts aangestipt. De rol van de huisarts bestaat uit het verlenen van psychomedische zorg en het coördineren van zorg. Naar schatting zal dit per patiënt in totaal vier à vijf uur in beslag nemen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2002

Huisarts en wetenschap 3/2002 Naar de uitgave

Intermezzo

Intermezzo