Skip to main content
main-content
Top

18-09-2015 | Nieuws

Q & A

Type 2 diabetes bij een 3-jarige peuter

Hoe onderscheid je bij een 3-jarig kind type 1-diabetes van type 2-diabetes? Dr. Michael Yafi van de University of Texas gaf deze week tijdens het EASD-congres in Stockholm het antwoord.


Artsen moeten zich realiseren dat ook heel jonge, obese kinderen type 2 diabetes kunnen ontwikkelen. Yafi presenteerde een casus van een 3-jarig meisje met type 2 diabetes, van wie vermoed wordt dat ze de jongste type 2 diabetespatiënt is, die tot nu toe is gediagnosticeerd. Een meisje van 3,5 jaar van Latijns-Amerikaanse afkomst, kwam op de kinderafdeling van Yafi terecht voor de obesitas. Ze had symptomen als extreem vaak plassen en dorst, maar haar medische voorgeschiedenis was blanco. Ze was à terme geboren met een gewicht van 3,2 kilo. Beide ouders waren obees, maar er was geen geschiedenis van diabetes. Een check van het eetpatroon van het meisje liet zien dat de familie weinig gezond at en niet lette op calorieëen of vet.

Labtesten

Bij lichamelijk onderzoek woog het meisje 35 kilo en haar lengte en gewicht zaten in de bovenste 5% van de kinderen van haar leeftijd. Ze onderging verschillende onderzoeken om de oorzaak van de obesitas op te sporen. Uit labtests bleek dat ze een hoge nuchtere glucose en HbA1c had. Ze testte echter negatief op antilichamen die zouden wijzen op type 1 diabetes. Yafi: “Op basis van de symptomen, klinische bevindingen en labuitslagen hebben we de diagnose type 2 gesteld.”

Metformine

Het meisje kreeg uiteindelijk een vloeibare versie van metformine, 500 mg. Daarnaast kregen haar ouders uitleg over diabetes en gezonde voeding. Ook werd aan de ouders gevraagd op te letten op de hoeveelheid voedsel en calorie-inname en het meisje meer te laten bewegen. Het meisje viel af en dat leidde tot normalisatie van de glucosewaarden. De metformine werd elke maand met 50% verminderd en stopte uiteindelijk. Zes maanden na de diagnose woog het meisje nog 75% van het begingewicht, had ze normale glucosewaarden, een HbAc1 van 5,3% en was ze gestopt met metformine.

Vroege signalering

Yafi concludeerde tijdens zijn lezing dat het mogelijk is om diabetes bij kinderen te laten verdwijnen, door tijdige screening van obese kinderen, een vroege diagnose, goede therapie en lifstyle verandering.

Tip

Lees meer over diabetes mellitus in de boeken:

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten