Skip to main content
main-content
Top

05-06-2011 | Nieuws

Tweederde zieke ouderen dubbel ziek

Tweederde van de ouderen met een veelvoorkomende chronische ziekte, heeft niet ��n maar meerdere chronische aandoeningen. Het gaat om 13 procent van de bevolking. De gezondheidszorg zal daar in de toekomst steeds meer rekening mee moeten houden, schrijven onderzoekers van het RIVM en NIVEL in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Bij verschillende ziekten zijn verschillende behandelaars betrokken en andere behandelingen nodig. Wat voor de ene ziekte een goede behandeling is, kan de andere ziekte verergeren en de kans bestaat dat patiënten tegenstrijdige adviezen en behandelingen krijgen.

Over het vóórkomen van multimorbiditeit in Nederland is nog weinig bekend. De onderzoekers maakten een overzicht met gegevens uit het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH).

De meest voorkomende ziekten, onder meer diabetes, hart- en vaatziekten en artrose, komen ook het meest in combinatie voor.

NIVEL-afdelingshoofd prof. dr. François Schellevis: “Deze chronische ziekten komen vaker samen voor dan je op basis van toeval zou verwachten. Meerdere ziektes bij één patiënt hebben soms een gemeenschappelijke oorzaak, zo hangen diabetes en hart- en vaatziekten bijvoorbeeld samen. In andere gevallen zoals bij COPD en artrose gaat het om een combinatie die we niet goed kunnen verklaren.”

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.