Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2008

01-07-2008 | Spectrum

Tussen preventievisie en bestuurlijke vernieuwing: beroepsgroepen in de preventie aan het woord

Auteur: Jan Maarten Boot

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen | Uitgave 7/2008

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een jaar geleden kwam de kabinetsvisie op preventie en gezondheid uit: Gezond zijn, gezond blijven.1 De visie werd in het veld onmiddellijk omarmd. Op het Public Health Forum debat, waarin Lejo van der Heiden vanuit VWS de visie presenteerde, vond van der Velden (St. Radboud UMC) VWS “goed bezig” en spraken Klazinga (NPHF) en Lieber (blad G) respectievelijk van een “goede”en “mooie” nota. De NPHF sprak publiekelijk haar steun uit en haar leden wierpen zich in het debat al op implementatie van de nota zoals de “verbinding van preventie en curatie” en het “integrale gezondheidsbeleid”.2 We zijn nu een jaar verder en Lejo van der Heiden, Dirk Ruwaard en Annemiek van Bolhuis schetsen in deze Spectrum de voortgang ervan. Het leek de Spectrumredactie nuttig nu een ander gremium van publieke gezondheid aan het woord te laten komen dan bestuurders, en wel de disciplines die het in de praktijk van de publieke gezondheid moeten doen. Gekozen werd voor de epidemiologie, de infectieziektebestrijding, de jeugdgezondheidszorg en de gezondheidsbevordering. Waar staat hun beroepsuitoefening op dit moment voor, welke ontwikkeling maken zij door, en op weg waar naar toe? Twee aanpalende thema’s die van groot belang zijn voor de toekomstige bestuurlijke vormgeving van preventie worden toegelicht: de positionering van de GGD-en in de toekomst en de toenemende rol van de consument in preventie. Informerend dus, maar ook uitdagend.
Literatuur
1.
go back to reference Gezond zijn, gezond blijven; een visie op gezondheid en preventie. Den Haag: Ministerie van VWS, 2007. Gezond zijn, gezond blijven; een visie op gezondheid en preventie. Den Haag: Ministerie van VWS, 2007.
2.
go back to reference Gezond zijn, gezond blijven; de kabinetsvisie op preventie en gezondheid: is het veld er klaar voor, debatverslag 27 september 2007. Public Health Forum: www.phforum.nl. Gezond zijn, gezond blijven; de kabinetsvisie op preventie en gezondheid: is het veld er klaar voor, debatverslag 27 september 2007. Public Health Forum: www.phforum.nl.
3.
go back to reference Eerste kamer der Staten-Generaal. Bepalingen over de zorg voor de publieke gezondheid. Gewijzigd voorstel van wet 20 mei 2008. Den Haag: 2008. Eerste kamer der Staten-Generaal. Bepalingen over de zorg voor de publieke gezondheid. Gewijzigd voorstel van wet 20 mei 2008. Den Haag: 2008.
Metagegevens
Titel
Tussen preventievisie en bestuurlijke vernieuwing: beroepsgroepen in de preventie aan het woord
Auteur
Jan Maarten Boot
Publicatiedatum
01-07-2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen / Uitgave 7/2008
Print ISSN: 1388-7491
Elektronisch ISSN: 1876-8776
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03082112

Andere artikelen Uitgave 7/2008

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2008 Naar de uitgave