Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

14-04-2016 | Uitgave 2/2016

Bijblijven 2/2016

Tumoren in het hoofd-halsgebied; een overzicht van de symptomen

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 2/2016
Auteurs:
Dr. Richard Dirven, Dr. Frank J. A. van den Hoogen

Samenvatting

Kanker in het hoofd-halsgebied staat op dit moment in de top 10 van meest voorkomende maligniteiten in Nederland. Het aantal hoofd-halstumoren neemt jaarlijks toe en ook jongere mensen lopen steeds meer risico.
Tumoren in het hoofd-halsgebied presenteren zich, afhankelijk van de sublokalisatie, met verschillende symptomatologie. Het is van belang dat een huisarts op de hoogte is van de klachten waarmee patiënten zich presenteren wanneer er sprake is van een hoofd-halstumor. Op deze manier kan een tumor in een vroeg stadium worden herkend en ook behandeld. Dit verbetert de prognose van de patiënt.
Gezien de relatieve zeldzaamheid van hoofd-halstumoren is het belangrijk dat de diagnostiek en behandeling plaatsvinden in een gespecialiseerd oncologisch centrum. In Nederland zijn er acht erkende multidisciplinaire werkgroepen hoofd-halsoncologie, waar deze patiënten in een multidisciplinair team behandeld worden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2016

Bijblijven 2/2016 Naar de uitgave

OriginalPaper

Allergische rinitis