Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2011

01-05-2011 | FORUM

Tuchtrechtelijk

Vermenging van de professionele en de niet-professionele rol

Auteurs: M.L. Buitenhuis, L.J.J.M. Geertjens

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Psychotherapie | Uitgave 3/2011

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Een professionele houding vereist dat een hulpverlener in een behandelcontact een heldere en eenduidige positie inneemt, voldoende distantie bewaart, duidelijke grenzen aangeeft en de schijn vermijdt van rolvermenging. Het ‘Beroepsprofiel psychotherapeut’ (NVP, 2007) maakt duidelijk dat de psychotherapeut invloed uitoefent op de interpersoonlijke sfeer in de behandelzitting door in zijn houding verschillende dimensies, zoals afstand/nabijheid, volgen/sturen en transparantie doelbewust en systematisch te hanteren. Dit is een van de belangrijkste verschillen tussen therapeutische en andere (persoonlijke dan wel zakelijke) relaties. De psychotherapeut dient te werken vanuit een op de doelstellingen van de behandeling toegespitste houding. Hij moet bij aanvang van de behandeling aan de cliënt duidelijk maken hoe hijmet afstand/nabijheid en grenzen in het therapeutisch contact zal omgaan. Bij rolverwarring, rolvermenging en grensoverschrijdend gedrag is die duidelijkheid er niet of in onvoldoende mate; er is dan iets mis gegaan met demanier waarop de professional de hiervoor genoemde dimensies vorm geeft. …
Literatuur
go back to reference Buitenhuis, M.L. (2011). Tuchtrechtelijk. Schorsing na onvolledig dossier en onzorgvuldige beëindiging van een behandeling. Tijdschrift voor Psychotherapie, 37, 43–50.CrossRef Buitenhuis, M.L. (2011). Tuchtrechtelijk. Schorsing na onvolledig dossier en onzorgvuldige beëindiging van een behandeling. Tijdschrift voor Psychotherapie, 37, 43–50.CrossRef
go back to reference Dalewijk, H. J., Nobel, L. de, Berkvens, E.D., Geertjens, L.J. J.M., Lange, A. & Buitenhuis, M.L. (2007). Beroepscode voor Psychotherapeuten. Utrecht: Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie. Dalewijk, H. J., Nobel, L. de, Berkvens, E.D., Geertjens, L.J. J.M., Lange, A. & Buitenhuis, M.L. (2007). Beroepscode voor Psychotherapeuten. Utrecht: Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie.
go back to reference Gabbard, G. (2010). Psychodynamische therapie in de praktijk. Amsterdam: Hogrefe. Gabbard, G. (2010). Psychodynamische therapie in de praktijk. Amsterdam: Hogrefe.
go back to reference NVP (2007). Beroepsprofiel psychotherapeut. Utrecht: Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie. NVP (2007). Beroepsprofiel psychotherapeut. Utrecht: Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie.
Metagegevens
Titel
Tuchtrechtelijk
Vermenging van de professionele en de niet-professionele rol
Auteurs
M.L. Buitenhuis
L.J.J.M. Geertjens
Publicatiedatum
01-05-2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Psychotherapie / Uitgave 3/2011
Print ISSN: 0165-1188
Elektronisch ISSN: 1876-5637
DOI
https://doi.org/10.1007/s12485-011-0034-1

Andere artikelen Uitgave 3/2011

Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2011 Naar de uitgave

EditorialNotes

Inleiding