Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2010

01-09-2010 | Forum

Tuchtrechtelijk

De noodzaak van overeenstemming over het behandelplan

Auteurs: Monique Buitenhuis, Lidwien Geertjens

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Psychotherapie | Uitgave 5/2010

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Cliënt X meldt zich aan bij psychotherapeut Y omdat zij problemen heeft met machtsverhoudingen en beter voor zichzelf wil leren opkomen. In de anderhalf jaar psychotherapie die volgt op deze aanmelding, komt daar als onderwerp bij: hoe om te gaan met (meerdere) ingrijpende verliessituaties in haar leven. Enkele maanden na het einde van de behandeling dient X een klacht in bij een Regionaal Tuchtcollege. Dit tuchtcollege behandelt de klacht negen maanden nadat deze is ingediend. …
Voetnoten
1
Doorgaans blijven uitspraken bij klachten over ondeskundig handelen beperkt tot het aangeven dat er is gehandeld in strijd met wet- en regelgeving, de diagnose niet naar behoren is gesteld of niet de juiste behandeling is gegeven. Bij tuchtzaken tegen artsen is het echter niet ongewoon dat een tuchtcollege benoemt welke gewenste handelwijze of behandeling men heeft nagelaten.
 
2
In de Beroepscode voor psychotherapeuten zijn twee artikelen (II.3.1 en II.3.2) opgenomen over beëindiging van een behandeling door de psychotherapeut. Aangegeven wordt dat de psychotherapeut niet het recht heeft de behandeling te verbreken tenzij daar gewichtige redenen voor zijn. Als gewichtige redenen worden genoemd:
A
de psychotherapeut heeft goede redenen om te verwachten dat voortzetting van de behandeling niet zal leiden tot een verdere verbetering of handhaving van het functioneren van de cliënt;
 
B
de cliënt eist vervanging van het oorspronkelijk overeengekomen doel door een ander;
 
C
de psychotherapeut vreest dat voortzetting van de behandeling redelijkerwijs niet meer te verenigen is met zijn eigen lichamelijke of geestelijke gezondheid dan wel met zijn eigen veiligheid of de veiligheid van derden;
 
D
de cliënt wil niet meewerken aan bepaalde methoden die de psychotherapeut in het kader van de behandeling toepast, als gevolg waarvan de psychotherapeut voortzetting ervan niet langer verantwoord acht.
 
Als de psychotherapeut besluit op grond van gewichtige redenen de behandeling te verbreken, dan dient hij:
A
zijn beslissing in voor de cliënt begrijpelijke termen te motiveren, en
 
B
aan te bieden hem zo goed mogelijk te adviseren over de vraag wat in het gegeven geval het beste gedaan kan worden, en/of
 
C
aan te bieden voor een adequate verwijzing zorg te dragen.
 
 
3
 
Literatuur
go back to reference Dalewijk, H.J., Nobel, L. de, Berkvens, E.D., Geertjens, L.J.J.M., Lange, A. & Buitenhuis, M.L. (2007). Beroepscode voor Psychotherapeuten. Utrecht: Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie. Dalewijk, H.J., Nobel, L. de, Berkvens, E.D., Geertjens, L.J.J.M., Lange, A. & Buitenhuis, M.L. (2007). Beroepscode voor Psychotherapeuten. Utrecht: Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie.
go back to reference Legemaate, J., Dute, J.C.J., Kastelein, W.R., Raas, G.P.M, & Veen, E.B. van (red). Beroepenwetgeving gezondheidszorg 2010/2011. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Legemaate, J., Dute, J.C.J., Kastelein, W.R., Raas, G.P.M, & Veen, E.B. van (red). Beroepenwetgeving gezondheidszorg 2010/2011. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Metagegevens
Titel
Tuchtrechtelijk
De noodzaak van overeenstemming over het behandelplan
Auteurs
Monique Buitenhuis
Lidwien Geertjens
Publicatiedatum
01-09-2010
Uitgeverij
Springer Netherlands
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Psychotherapie / Uitgave 5/2010
Print ISSN: 0165-1188
Elektronisch ISSN: 1876-5637
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03096164

Andere artikelen Uitgave 5/2010

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2010 Naar de uitgave

De boekenberg

De boekenberg

Inleiding

Inleiding