Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2017 | Rechten en plichten | Uitgave 5/2017

GZ - Psychologie 5/2017

Tuchtrecht over de grens

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 5/2017
Auteur:
Diederik de Rooy
Belangrijke opmerkingen
Bijdragen over juridische kwesties en tips voor de praktijk.
Diederik de Rooy werkt als AIOS-psychiatrie bij het Leids Universitair Medisch Centrum en Rivierduinen.

Samenvatting

Wie deze zomer op vakantie is geweest, zal er niet bij hebben stilgestaan, maar wat zijn eigenlijk je verplichtingen als behandelaar wanneer je in het buitenland bent? Moeten we ons buiten de landsgrenzen ook aan onze beroepsnormen houden? Volgens de tuchtrechtspraak is het Nederlandse tuchtrecht wereldwijd van toepassing. Tot 2010 was de algemene opvatting dat het Nederlandse tuchtrecht niet van toepassing is op bijvoorbeeld noodhulp die verleend wordt in het buitenland. In dat jaar diende een Nederlandse vakantieganger een tuchtklacht in tegen een in zijn reisgezelschap bevindende internist. De internist had geen hulp willen verlenen aan een Nederlandse vrouw die tijdens een wandeltocht door Nepal was gevallen en haar arm had gebroken. Het tuchtcollege oordeelde dat artsen hulp moeten verlenen in noodsituaties, en dat deze verplichting wereldwijd is. In latere uitspraken werd bevestigd dat het Nederlandse tuchtrecht voor hen die eronder vallen een wereldwijde geldigheid heeft. Op het eerste gezicht lijkt dat logisch, want waarom zouden medische kwaliteitsnormen gebonden zijn aan Nederland; hebben die geen universeel karakter? En behandelaren die een eed of belofte hebben afgelegd, moeten daar toch ook buiten Nederland aan gebonden zijn? Toch zijn deze argumenten juridisch gezien allerminst logisch; een rechter oordeelt toch ook niet dat Nederlandse automobilisten zich in Engeland aan de Nederlandse verkeersregels moeten houden?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2017

GZ - Psychologie 5/2017 Naar de uitgave

OriginalPaper

Gesignaleerd