Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Jeugdbeleid 1/2018

05-03-2018

Tucht, toezicht en kwaliteit jeugdbescherming

Auteur: Mr. dr. Adri van Montfoort

Gepubliceerd in: Jeugdbeleid | Uitgave 1/2018

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De regering deed met de Jeugdwet de belofte de regeldruk voor professionals serieus terug te dringen. Daarvoor is echter een fundamentele verandering nodig die moet uitgaan van een holistische professionele praktijk. Daarvoor moet zowel de segmentering als de standaardisering worden opgeheven. De situaties waarin de jeugdbeschermers adequaat moeten handelen wordt gekenmerkt door variatie, onvoorspelbaarheid en meerduidigheid. Verantwoording en toezicht moeten aansluiten bij dit open karakter van het werk.
Jeugdbescherming wordt gezien als een publieke verantwoordelijkheid. Maar er is zoveel opgetuigd rond de certificering, dat dit heeft geleid tot een ingewikkeld, duur en ondoorzichtig systeem. Jeugdbeschermers krijgen de ruimte niet doordat ze aan standaardrichtlijnen moeten voldoen. Jeugdbeschermers zouden zelf de ruimte moeten nemen door hun werk anders te gaan doen. Dan kunnen de gemeenten en de rijksoverheid niet aan de zijlijn blijven staan. Deze beweging moet worden vertaald in een verbetering van het systeem, dat zelf een deel van het probleem is geworden in plaats van een deel van de oplossing.
Voetnoten
1
Wet van 12 maart 2014 tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek, het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, de Wet op de jeugdzorg en de Pleegkinderenwet in verband met herziening van de maatregelen van kinderbescherming.
 
3
Tegenwoordig Beroepsvereniging Professionals in Sociaal Werk (BPSW) geheten.
 
4
Zie Lenglet en Sondorp (2017).
 
Literatuur
go back to reference Hesemans, D. J., & Huls, N. J. H. (2017). Naar een verdere modernisering van het tuchtrecht. RegelMaat, 2(32), 75–90.CrossRef Hesemans, D. J., & Huls, N. J. H. (2017). Naar een verdere modernisering van het tuchtrecht. RegelMaat, 2(32), 75–90.CrossRef
go back to reference Lenglet, M., & Sondorp, J. E. (2017). Impact van het tuchtrecht op jeugdbeschermers: Ervaringen en aanbevelingen: Onderzoek uitgevoerd door VanMontfoort in opdracht van JBRA, JB West, JBRR en JBB. Woerden: VanMontfoort. Lenglet, M., & Sondorp, J. E. (2017). Impact van het tuchtrecht op jeugdbeschermers: Ervaringen en aanbevelingen: Onderzoek uitgevoerd door VanMontfoort in opdracht van JBRA, JB West, JBRR en JBB. Woerden: VanMontfoort.
go back to reference Samenwerkend Toezicht Jeugd (2013). Leren van calamiteiten. Utrecht: Samenwerkend Toezicht Jeugd. Samenwerkend Toezicht Jeugd (2013). Leren van calamiteiten. Utrecht: Samenwerkend Toezicht Jeugd.
go back to reference Samenwerkend Toezicht Jeugd, & Toezicht Sociaal Domein (2016). Leren van Calamiteiten 2: Veiligheid van kinderen in kwetsbare gezinnen. Utrecht: Samenwerkend Toezicht Jeugd, Toezicht Sociaal Domein. Samenwerkend Toezicht Jeugd, & Toezicht Sociaal Domein (2016). Leren van Calamiteiten 2: Veiligheid van kinderen in kwetsbare gezinnen. Utrecht: Samenwerkend Toezicht Jeugd, Toezicht Sociaal Domein.
Metagegevens
Titel
Tucht, toezicht en kwaliteit jeugdbescherming
Auteur
Mr. dr. Adri van Montfoort
Publicatiedatum
05-03-2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Jeugdbeleid / Uitgave 1/2018
Print ISSN: 1873-9482
Elektronisch ISSN: 1876-6056
DOI
https://doi.org/10.1007/s12451-018-0168-z