Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2012 | FEEDBACK POST | Uitgave 10/2012

Tandartspraktijk 10/2012

TUBERCULOSE EEN VERGETEN PROBLEEM?

ENQUÊTE NAAR AANLEIDING VAN CASUS

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 10/2012
Auteur:
M.S. Burger
Belangrijke opmerkingen
(voor TP bewerkt door prof. dr. L. Abraham-Inpijn)
Deze Feedback Post is gebaseerd op de scriptie van M.S. Burger1, achtereenvolgens begeleid door L. Abraham-Inpijn2 en A. Vissink1de, van het, en2 de afdeling Inwendige geneeskunde, AcademischMedisch Centrum Universiteit van Amsterdam
1. Een jongen van 8 jaar uit Noord-Afrika wordt door zijn huisarts in verbandmet een zwelling aan de hals verwezen voor het saneren van zijn carieuze dentitie. De huisarts vraagt zich af of er een verband bestaat tussen beide. Later blijkt het te gaan omeen bovine tuberculose. De tandarts vraagt nu wat dit betekent voor zijn handelen.
2. In de weekenddienstmeldt zich een patiënte in slechte algemene conditie. Ze hoest haar ‘longen uit haar lijf’. Een week later blijkt de patiënte te zijn opgenomen onder de diagnose ‘open tuberculose’. De ongeruste tandarts vraagt zich af: ‘Watmoet ik nu?’
3. Een tandarts in opleiding heeft als vrijwilliger gewerkt in een voor tuberculose endemisch gebied. Bij terugkomst in Nederland voelt hij zich niet goed en kucht. De huisarts doet een Mantoux die positief is,maar durft van deze uitslag niets te zeggen, omdat demogelijkheid bestaat dat de aankomend tandarts vroeger gevaccineerd is. Omdat de thoraxfoto geen afwijkingen laat zien, stelt de huisarts voor omvier tot zes weken te wachten en dan een thoraxfoto te herhalen. Is het verstandig dat de student patiënten blijft behandelen in deze onduidelijke situatie?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2012

Tandartspraktijk 10/2012 Naar de uitgave

REDACTIONEEL

EPA aan de Maas

OriginalPaper

Roze porselein