Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2014 | Wetenschappelijke artikelen | Uitgave 3/2014

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2014

Triage op de Meldkamer

De invloed van de kwaliteit van de triage op het ontstaan van ‘Eerste Hulp Geen Vervoer’-ritten

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 3/2014
Auteurs:
Roel H. Bakker, Vera Verhage, Jolanda Tuinstra, Jelte Bouma
Belangrijke opmerkingen
1 Toegepast Gezondheidsonderzoek, afdeling Gezondheidswetenschappen, UMCG, Groningen
2 Toegepast Gezondheidsonderzoek, afdeling Gezondheidswetenschappen, UMCG, Groningen en Wetenschapswinkel Geneeskunde & Volksgezondheid, UMCG, Groningen
Noot
De auteurs willen Janneke Oostijen, socioloog, graag bedanken voor haar waardevolle bijdrage aan het uitgevoerde onderzoek.

Samenvatting

Doel: Bestuderen of er een samenhang bestaat tussen de kwaliteit van de triage op de Meldkamer en het ontstaan van Eerste Hulp Geen Vervoer-ritten. Opzet: Onafhankelijke beoordeling van bandopnames met 1-1-2-meldingen. Methode: 98 bandopnames van 1-1-2 meldingen zijn door twee onafhankelijk beoordelaars beluisterd en beoordeeld op basis van een aantal criteria, met als belangrijkste criterium de mate waarin de centralist zich aan de Landelijke Standaard Meldkamer Amulancezorg (LSMA) houdt. Resultaten: De meldcode ‘pijn op de borst’ leidt in 20% van de gevallen tot een EHGV-rit, terwijl de meldcode ‘onwelwording’ in 66% van de gevallen een EHGV-rit tot gevolg heeft. Bij ‘pijn op de borst’-klachten wordt in 80% van alle gevallen alle stappen van de LSMA-standaard doorlopen, terwijl dit bij ‘onwelwording’ slechts in 14% van de ritten het geval is. Naarmate centralisten zich minder aan de LSMA-standaard houden, is de kans op een EHGV-rit groter. Conclusie: De kwaliteit van de triage is van invloed op het aantal EHGV-ritten: des te minder zorgvuldig het LSMA-protocol wordt gevolgd, des te vaker monden de ritten uit in een EHGV-rit. De kwaliteit van de triage hangt daarbij wel af van de aard van de klachten van de melder.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2014

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2014 Naar de uitgave