Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tandartspraktijk 5/2010

01-05-2010 | Orthodontie

Trekken is voor een orthodontische behandeling helaas soms noodzaak

Orthodontie bij volwassenen (10)

Auteur: Adriaan Vrijman

Gepubliceerd in: Tandartspraktijk | Uitgave 5/2010

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Extracties zijn niet altijd te vermijden. Op het juiste moment uitgevoerd kan het ontwikkelen van een malocclusie ‘eenvoudig’ worden vermeden. Eenvoudig geldt in dit verband de tandarts voor wie het trekken van een kies een peulenschil zou moeten zijn. Voor degene die het moet ondergaan kan het een traumatisch moment zijn. Het associeert met verval en eindigheid der tijden. Dat wordt in onze beroepsgroep wel eens vergeten als met het grootste gemak premolaren worden geëxtraheerd.
Niettemin zal het nu en dan moeten gebeuren, maar dan wel op het meest gunstige moment. Daar is onder andere een pleidooi voor gehouden in de eerdere serie artikelen ‘Vroeg is op tijd’ in dit blad.
Extractie kan een vorm zijn van preventieve orthodontie, waarmee wordt bedoeld dat daarmee een orthodontische behandeling vermeden kan worden. Een niet altijd even aantrekkelijk vooruitzicht voor de behandelaar, die preventie.
Tégen zijn is echter moeilijk te verdedigen. Toch komt het nog veel voor dat patiënten die zijn ingestuurd voor een orthodontisch consult na een vluchtige blik weer worden weggestuurd met de mededeling dat er eerst maar eens volledig gewisseld moet worden. Dat is spijtig, want het kan de behandeling later onnodig gecompliceerd maken. En hoewel financiën geen invloed horen te hebben op een behandelindicatie, kan het zinvol zijn om de ouders van een patiënt erop te wijzen dat later behandelen een financiële strop kan zijn omdat er doodeenvoudig geen verzekering meer voor is.
Wie had ook alweer bedacht dat een behandeling niet onnodig lang, ingewikkeld en kostbaar mocht zijn? De volgende casus is zo’n geval dat enigszins gecompliceerd is geworden doordat is verzuimd om op het juiste moment een element eruit te wippen.
Metagegevens
Titel
Trekken is voor een orthodontische behandeling helaas soms noodzaak
Orthodontie bij volwassenen (10)
Auteur
Adriaan Vrijman
Publicatiedatum
01-05-2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tandartspraktijk / Uitgave 5/2010
Print ISSN: 0167-1685
Elektronisch ISSN: 1875-6808
DOI
https://doi.org/10.1007/s12496-010-0115-2

Andere artikelen Uitgave 5/2010

Tandartspraktijk 5/2010 Naar de uitgave