Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2010 | Orthodontie | Uitgave 5/2010

Tandartspraktijk 5/2010

Trekken is voor een orthodontische behandeling helaas soms noodzaak

Orthodontie bij volwassenen (10)

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 5/2010
Auteur:
Adriaan Vrijman
Belangrijke opmerkingen
tandarts / praktijk voor orthodontie
Extracties zijn niet altijd te vermijden. Op het juiste moment uitgevoerd kan het ontwikkelen van een malocclusie ‘eenvoudig’ worden vermeden. Eenvoudig geldt in dit verband de tandarts voor wie het trekken van een kies een peulenschil zou moeten zijn. Voor degene die het moet ondergaan kan het een traumatisch moment zijn. Het associeert met verval en eindigheid der tijden. Dat wordt in onze beroepsgroep wel eens vergeten als met het grootste gemak premolaren worden geëxtraheerd.
Niettemin zal het nu en dan moeten gebeuren, maar dan wel op het meest gunstige moment. Daar is onder andere een pleidooi voor gehouden in de eerdere serie artikelen ‘Vroeg is op tijd’ in dit blad.
Extractie kan een vorm zijn van preventieve orthodontie, waarmee wordt bedoeld dat daarmee een orthodontische behandeling vermeden kan worden. Een niet altijd even aantrekkelijk vooruitzicht voor de behandelaar, die preventie.
Tégen zijn is echter moeilijk te verdedigen. Toch komt het nog veel voor dat patiënten die zijn ingestuurd voor een orthodontisch consult na een vluchtige blik weer worden weggestuurd met de mededeling dat er eerst maar eens volledig gewisseld moet worden. Dat is spijtig, want het kan de behandeling later onnodig gecompliceerd maken. En hoewel financiën geen invloed horen te hebben op een behandelindicatie, kan het zinvol zijn om de ouders van een patiënt erop te wijzen dat later behandelen een financiële strop kan zijn omdat er doodeenvoudig geen verzekering meer voor is.
Wie had ook alweer bedacht dat een behandeling niet onnodig lang, ingewikkeld en kostbaar mocht zijn? De volgende casus is zo’n geval dat enigszins gecompliceerd is geworden doordat is verzuimd om op het juiste moment een element eruit te wippen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2010

Tandartspraktijk 5/2010 Naar de uitgave