Skip to main content
main-content
Top

14-02-2011 | Nieuws

Traumaheli's mogen 's nachts weer vliegen

Traumahelikopters mochten op zich wel 's nachts de lucht in, maar het was niet toegestaan om de toestellen na de inzet op het dak van het ziekenhuis te parkeren. Daardoor konden de helikopters in Groningen en Amsterdam sinds november vorig jaar 's nachts niet meer uitrukken. Bij de medische centra in Rotterdam en Nijmegen kon dat wel, omdat die op de grond een parkeerplek voor de helikopter hebben.

De ANWB en de ziekenhuizen kaartten de kwestie begin dit jaar opnieuw aan. Ook Atsma vond de situatie onwenselijk en vroeg deskundigen om advies. Het adviescollege burgerluchtvaartveiligheid (DEGAS) concludeerde dat de veiligheid niet in het geding komt als helikopters ook 's nachts op het dak staan en van daaruit opstijgen en landen.

"Veiligheid staat voorop. Het gaat om het redden van mensenlevens en dat moet op een veilige manier gebeuren. Nu blijkt dat dit inderdaad veilig kan, wil ik dat de traumaheli's zo snel mogelijk ook 's nachts kunnen uitrukken", stelde de staatssecretaris vrijdag. Hij zal een en ander in regelgeving vastleggen zodat er geen misverstand meer over kan bestaan. Ondertussen mogen de nachtvluchten al worden gemaakt.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.