Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2014 | Artikelen | Uitgave 2/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2014

Trauma, persoonlijkheid en behandelproces

Zelfpsychologische beschouwing bij de behandeling van een getraumatiseerde vluchteling

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 2/2014
Auteurs:
Drs. Mohsen Edrisi, Drs. Barbara Megens
Belangrijke opmerkingen
Drs. M. Edrisi, klinisch psycholoog en psychoanalyticus i.o., is directeur van GGz Divers te Leiden. E-mail: mohsenedrisi@hotmail.com.
Drs. B. Megens, gz-psycholoog, is stafvoorzitter bij GGz Divers te Leiden.

Samenvatting

• Aan de hand van de casus over Ali illustreren wij hoe patiënten met cumulatieve traumatiserende ervaringen en een ‘andere’ culturele achtergrond behandeld worden vanuit een structurele benadering en een model van self-states. In een proces van ontdekking, identificatie en uiteindelijk toenemende integratie van de verschillende self-states hervindt de patiënt langzamerhand greep op de heftige affecten die deze zelfcondities herbergen. De verkenning van verbanden tussen deze self-states en eerder trauma legt pijn en lijden bloot. Een essentieel element om tot integratie en hernieuwde opbloei van levenslust te komen, is de ontwikkeling van zelfcompassie en vermogen tot rouwen, waardoor vroegere zelfdestructieve introjecties hun kracht verliezen. Hierbij is een grondhouding van compasssievolle acceptatie van de patiënt en diens verschillende zelfcondities onontbeerlijk. Wanneer patiënt en behandelaar niet dezelfde culturele achtergrond delen, is het besef van dit verschil en de wens hierin de ander te leren kennen zonder forceren of oordeel, voor deze acceptatie van doorslaggevend belang.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2014 Naar de uitgave

Artikelen

Inleiding

Abstract

Summaries