Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2007 | Column | Uitgave 5/2007

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 5/2007

Transities in de arbeid en in de arbeidsorganisatie: nieuwe uitdagingen voor de bedrijfsarts?

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 5/2007
Auteur:
R. Masschelein
Belangrijke opmerkingen
Prof.dr. R. Masschelein is gewoon hoogleraar aan de afdeling arbeids-, milieu- en verzekeringsgeneeskunde van de K.U. Leuven.

Samenvatting

In de laatste decennia is veel aandacht besteed aan de veranderingen in de wereld van georganiseerde arbeid. De veranderingen betreffen niet alleen de inhoud (onder meer sterk beïnvloed door de informatisering), maar ook de algemene organisatie van de arbeidsmarkt op meso- en op macroniveau. Op Europees vlak werd een proactief tewerkstellingsbeleid gevoerd dat in 2000 uitmondde in de gekende Lissabon-verklaring. Vooral omwille van economische motieven – de concurrentiepositie ten aanzien van de opkomende economieën (met name de BRIC-landen: Brazilië, Rusland, India en China) – wil de Europese Unie werk maken van meer én beter werk. De werkzaamheidsgraad van de actieve bevolking moet in de komende 10 jaar tot 2010 toenemen in het algemeen tot 70%, voor vrouwen tot 60% en voor de ouderen boven de 50 jaar tot 50%.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2007

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 5/2007 Naar de uitgave