Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2018 | Thema zorg en ondersteuning aan arbeidsmigranten | Uitgave 2/2018

Samen zorgen voor oudere migranten
Geron 2/2018

Transitie van familiezorg naar gedeelde zorg

Tijdschrift:
Geron > Uitgave 2/2018
Auteurs:
Chandra Verstappen, Jennifer Van Den Broeke
Belangrijke opmerkingen

Over de auteurs

Chandra Verstappen en Jennifer van den Broeke zijn, respectievelijk, programmamanager en senior projectleider & adviseur van het programma Ouderen & gezondheid bij Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen. Pharos richt zich op het verkleinen van gezondheidsverschillen in Nederland. Laagopgeleiden leven gemiddeld 7 jaar korter en 19 jaar korter in goed ervaren gezondheid dan hoogopgeleiden. 29% van de volwassenen heeft beperkte gezondheidsvaardigheden (moeite met vinden, begrijpen en toepassen van informatie over zorg en gezondheid). Pharos werkt aan kwaliteit en toegankelijkheid van preventie en zorg voor iedereen: ook voor laagopgeleiden en migranten.

Samenvatting

Ouderen met een migratieachtergrond wonen langer thuis, ook als zij zorg nodig hebben. Dat is vaak het geval; hun gezondheid is doorgaans slechter dan die van andere ouderen. Al op hun 55ste behoren zij tot de categorie ‘ouderen’. Steeds vaker zoeken de kinderen van deze ouderen naar passende zorg voor hun ouders. Er is een transitie gaande van familiezorg naar met professionals gedeelde zorg. Niet langer is het vanzelfsprekend dat één mantelzorger, meestal een (schoon) dochter, alle zorgtaken draagt. Hoe kunnen zorg- en welzijnsprofessionals hierop inspelen?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Gerōn

Gerōn is een tijdschrift over ouder worden in de moderne samenleving, met informatie en opinies uit beleid, praktijk en wetenschap.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2018

Geron 2/2018 Naar de uitgave

Bespreking oratie

De kracht van verhalen

Thema zorg en ondersteuning aan arbeidsmigranten

Transnationaal wonen van etnische ouderen