Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2018 | Special transgender en werk | Uitgave 5/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 5/2018

Transgenderpersonen, medische transitie en de invloed op werk

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 5/2018
Auteur:
Tim van de Grift

Samenvatting

Transgenderpersonen hebben gemiddeld gezien een slechtere socio-economische positie dan niet-transgenderpersonen. Dit onderzoek is een literatuuronderzoek naar (1) de effecten van medische transitie op werk, (2) internationale opleidings- en werkloosheidscijfers, en (3) geformuleerde adviezen voor werkgevers. Meeste onderzoeken beschrijven hogere werkloosheidscijfers (tot 43%) onder transgenderpersonen, ondanks een relatief groot aandeel hoger opgeleiden. Werkloosheid in klinische samples lijkt lager dan in populatiesamples, wat kan wijzen op socio-economische barrières tot zorg. Medische transitie leidt veelal tot beperkte uitval op het werk en op de langere termijn tot hogere werktevredenheid, binding met de werkgever en betere socio-economische positie. De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige en ondersteunende werkomgeving. Rondom medische transitie kan gesproken worden over de coming-out, aanspreekvormen en tijdsplanning van de medische transitie. Over de structurele barrières op de Nederlandse en Belgische arbeidsmarkt is weinig bekend en ook de ervaringen van transgenderwerknemers/werkzoekenden en werkgevers zijn onderwerpen voor vervolgonderzoek.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 5/2018 Naar de uitgave

Hoofdredactioneel

Beste reizigers

Special transgender en werk

Transgenderzorg nog vaak geweigerd in VS