Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

19-06-2017 | Artikel | Uitgave 4/2017

Neuropraxis 4/2017

Transcraniële zwakstroomstimulatie voor het verbeteren van cognitie en stemming: feit of fictie?

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 4/2017
Auteur:
Dennis J. L. G. Schutter

Samenvatting

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zwakke elektrische stromen effecten hebben op hersenen en gedrag. Experimentele studies laten zien dat gelijkstroom, dan wel alternerende stroom, cognitieve prestaties van gezonde mensen kunnen verbeteren. Deze effecten zijn echter klein en de praktische toepasbaarheid is nog beperkt. Klinisch onderzoek heeft uitgewezen dat zwakstroomstimulatie op de frontale hersenkwab een positief effect heeft op stemming bij mensen met een depressieve stoornis. Verder onderzoek naar de precieze werkingsmechanismen is nodig voor het vaststellen van de reikwijdte van deze techniek als het gaat om gedragsbeïnvloeding.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2017

Neuropraxis 4/2017 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden vooraf