Skip to main content
main-content
Top

12-01-2015 | Nieuws

Training moet patiënt mondig maken

Patiënten kunnen met behulp van trainingen leren om hun mondigheid in de spreekkamer te verbeteren. Dat blijkt onderzoek van onder meer NIVEL en AMC.

Patiënten hebben de afgelopen decennia een andere rol gekregen. Er is meer aandacht voor de patiënten achter de ziekte en hun rechten zijn formeel vastgelegd, waardoor patiënten meer invloed kunnen hebben op de behandeling.

 

Toch is mondigheid in de spreekkamer nog niet voor alle patiënten weggelegd. Veel patiënten voelen zich geremd door de afhankelijke verhouding, kennisongelijkheid of door het idee beslag te leggen op schaarse tijd.

 

Onderzoekers van het NIVEL en AMC zijn bezig met verschillende trainingen om patiënten te helpen zich beter voor te bereiden op het consult. Hieruit blijkt dat veel patiënten na verloop van tijd steeds beter voorbereid in gesprek gaan met de arts en daarin verschillende fases doorlopen met bijbehorende barrières. Er zijn inmiddels ook verschillende trainingen ontwikkeld voor patiënten om beter beslagen ten ijs op consult te komen. Het NIVEL test momenteel een online communicatie-interventie voor patiënten (PatientTIME). In het AMC wordt onderzoek gedaan naar een ‘Vragenhulp’ (Question Prompt List) voor patiënten met kanker.

 

Bron: Skipr.nl

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.