Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2012 | ONDERZOEK | Uitgave 8/2012

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2012

Training in toepassing van het protocol Depressieve stoornis en veranderingen in de uitkomsten van de beoordeling van de belastbaarheid

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 8/2012
Auteurs:
Ton Schellart, Feico Zwerver, Han Anema, Allard van der Beek
Belangrijke opmerkingen
Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde van AMC-UMCG-UWV-VUmc (KCVG), Amsterdam.
sociaal wetenschapper en senioronderzoeker.
verzekeringsarts en junioronderzoeker.
hoogleraar bedrijfsgezondheidszorg, bijzonder hoogleraar verzekeringsgeneeskunde en lid van de Programmaraad van het KCVG.
hoogleraar epidemiologie van arbeid en gezondheid, plaatsvervangend hoofd van de afdeling Sociale Geneeskunde en lid van de Programmaraad van het KCVG.
CORRESPONDENTIEADRES
E-mail: a.vanderbeek@vumc.nl.

SAMENVATTING

We bestudeerden het effect van een training in de toepassing van het protocol Depressieve stoornis op de beoordeling door verzekeringsartsen van de belastbaarheid van cliënten met een depressie. Verzekeringsartsen namen deel aan een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek: de interventiegroep (IG) kreeg de training, de controlegroep (CG) niet. De IG moest voorafgaande aan de training twee videocasussen van beoordelingsgesprekken met cliënten scoren volgens de functionele mogelijkhedenlijst en twee andere na de training. De CG scoorde alle vier videocasussen zonder training. Uitkomstmaten waren: aantal en ernst van de beperkingen, en de interbeoordelaarsbetrouwbaarheid. De training leidde tot een grotere interbeoordelaarsbetrouwbaarheid bij de IG dan bij de CG, zij het niet significant. Ook was er een tendens dat er meer beperkingen werden gesteld door de IG dan door de CG. Of en in welke mate zo’n toename van beperkingen ook zal leiden tot een hogere arbeidsongeschiktheidklasse zal verder onderzoek moeten uitwijzen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2012

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2012 Naar de uitgave

VERENIGINGSNIEUWS

VERENIGINGSNIEUWS

CENTRAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG

Ongepast onderzoek (2)