Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

15-05-2017 | Interview | Uitgave 2/2017

Podosophia 2/2017

Trainen van de tenen om minder te vallen

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 2/2017
Auteur:
Rob Buiter

Samenvatting

Voor haar promotieonderzoek volgde de Australische bewegingswetenschapper dr. Karen Mickle een jaar lang driehonderd ouderen met een hoog risico op vallen. De belangrijkste onafhankelijke voorspeller voor valincidenten bleek de kracht van de voet, en dan vooral de kracht van de flexoren in de grote teen, maar ook de andere tenen. In een vervolgstudie toonde Mickle aan dat de kracht van die spieren met een relatief eenvoudig trainingsprogramma significant verbeterd kan worden.
Om te onderzoeken of dat trainingsprogramma niet alleen de kracht verhoogt, maar in de dagelijkse praktijk ook daadwerkelijk de kans op vallen verlaagt, werkt Mickle nu aan een prospectieve klinische studie, waarin twee keer 150 ouderen met een hoog valrisico wel of geen trainingsprogramma zullen volgen. Los van de noodzaak om het effect van die training wetenschappelijk aan te tonen, raadt Mickle alle ouderen nú al aan om de kracht van voeten en tenen op peil te houden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2017

Podosophia 2/2017 Naar de uitgave

Wetenschap en Praktijk

Wat is toetsende statistiek?