Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2005 | Artikel | Uitgave 8/2005

Bijblijven 8/2005

Toxische hepatitis

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 8/2005
Auteur:
Dr. S. M. Francque
Belangrijke opmerkingen
Dr. S.M. Francque, Dienst Gastro-enterologie en hepatologie, Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Samenvatting

Acute toxische hepatitis is slechts een van de vormen van hepatotoxiciteit. Ook chronische hepatitis en cirrose, steatose, vasculaire afwijkingen en tumoren kunnen het gevolg zijn van blootstelling aan hepatotoxische agentia. De fysiopathologie is complex. Naast directe en indirecte, immuungemedieerde toxiciteit spelen ook genetische en verworven factoren een rol. Het cytochroom-P450-systeem neemt een centrale plaats is. De klinische presentatie, het tijdsverloop, de laboratoriumafwijkingen en de evolutie verschillen naargelang van het toxine, en er worden verschillende soorten toxische hepatitis onderscheiden. In deze bijdrage bespreken we deze soorten systematisch en behandelen we de meest representatieve voorbeelden.hepatotoxiciteit acute hepatitis

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2005

Bijblijven 8/2005 Naar de uitgave

Artikel

Icterus