Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2011 | Spectrum | Uitgave 2/2011

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2011

Tot welke leeftijd is beroepsarbeid mogelijk?

Tijdschrift:
Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 2/2011
Auteurs:
Drs. Judith Bos, Joost van der Gulden
Belangrijke opmerkingen
Afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, UMC St Radboud, Nijmegen
De vraag wat een passende pensioenleeftijd is speelde al aan het einde van de negentiende eeuw. In Duitsland kwam toen een uitgebreid stelsel van sociale zekerheid tot stand dat ook een oudedagsvoorziening bevatte als onderdeel van de Invaliditeitsverzekering. Arbeiders ontvingen een klein pensioen, aanvankelijk vanaf 70 jaar en sinds 1916 vanaf 65 jaar. Ze werden vanaf die leeftijd als ‘invalide’ beschouwd omdat ze niet meer in staat waren tot loonarbeid. In Nederland kwam een vergelijkbare Invaliditeitswet tot stand. In het wetsvoorstel was sprake van een pensioenleeftijd van 70 jaar, maar deze werd verlaagd tot 65 jaar toen de wet in 1919 werd aangenomen. In dat jaar kwam ook de Ouderdomswet tot stand die zelfstandigen een klein pensioen bood. Deze wetgeving betrof alleen mensen die een inkomen verdienden. In 1947 kwam de ‘noodwet- Drees’ tot stand, een tijdelijke regeling voor ouderen zonder middelen om zelf in hun onderhoud te voorzien. De Algemene Ouderdomswet (AOW), bedoeld voor iedere 65-plusser, is pas van 1957. 1

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2011

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2011 Naar de uitgave