Skip to main content
main-content
Top

14-08-2014 | Nieuws

Topsporters kampen vaker met artrose

Artrose komt bij voormalig topsporters vaker voor dan bij de rest van de bevolking. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde op basis van een artikel dat Nederlandse onderzoekers publiceerden in Rheumatology International.

 

Het onderzoek stond onder leiding van Vincent Gouttebarge, zelf oud-topsporter. Hij voetbalde eerst als profspeler in Frankrijk om vanaf 1997 in de eredivisie te spelen bij FC Volendam.

‘Artrose in de onderste ledematen kwam gemiddeld bij 1 tot 59 procent van de oud-sporters voor’

Uit het literatuuronderzoek van Gouttebarge blijkt dat met name artrose aan de onderste ledematen vaker voorkomt bij voormalig topsporters. De prevalentie van heupartrose varieerde tussen de studies van 2 tot 60 procent. Knieartrose kwam bij 16 tot 95 procent voor en artrose in de onderste ledematen kwam gemiddeld bij 1 tot 59 procent van de oud-sporters voor. Bij de algemene bevolking komt heupartrose bij 10 procent voor.

 

Meer over de gevolgen van topsport op de gezondheid van het individu, beschreef Gouttebarge in een serie blogs.

 

Bron: FysioActueel.nl

Tip

Eerder gepubliceerde artikelen over artrose op FysioActueel:

 

Een boek over artrose en artritis waarin de oorzaken, behandeling en preventie van artrose worden besproken:

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Sportfysiotherapie.

Auteur(s): Daan Marselis Beeld: Fotolia

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.