Skip to main content
main-content
Top

21-07-2011 | Nieuws

Topsalarissen zorg blijven hoog

Ondanks dat in 2009 een code is opgesteld om exorbitant hoge beloningen in de zorg tegen te gaan, zijn de topsalarissen in de zorg nauwelijks gedaalld. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad (FD), op basis van de jaarverslagen van ziekenhuizen.

In 2009 heeft de vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg (NVZD) en Nederlandse vereniging van toezichthouders in zorginstellingen (NVTZ) de code opgesteld. De code zou exorbitante beloningen van zorgbestuurders tegen moeten gaan.

Volgens de code mogen bestuurders maximaal 190.000 euro per jaar verdienen tot maximaal 245.000 per jaar als zij marktgericht werken. Ruim 90 procent van de onderzochte bestuurders zit boven de norm van 190.000, zo meldt het FD.

Vakbond Abvakabo FNV, destijds geen voorstander van de code laat in een reactie in het AD weten dat zelfregulering in de zorg niet werkt. "Het bestuur geeft zichzelf een slechte naam door zoveel te verdienen, van publiek geld, terwijl overal bezuinigd wordt", laat Abvakabo-FNV-bestuurder Elise Merlijn weten in het AD. "Ze zouden zich moeten schamen."

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.