Skip to main content
Top

2019 | OriginalPaper | Hoofdstuk

2. Toegepaste anatomie van het houdings- en bewegingssysteem

Auteurs : prof. dr. G.J. Kleinrensink, R. Stoeckart

Gepubliceerd in: Leerboek orthopedie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het woord orthopedie (vroeger: orthopaedie) is afgeleid van de woorden ‘orthos’ (recht) en ‘paedos’ (kind). Het betekende dus aanvankelijk iets in de zin van ‘het recht laten groeien van kinderen’; anders gezegd: het herstel van de normale anatomie. Anatomie is nog steeds de basis van de orthopedie. In dit hoofdstuk komt de zogenoemde klinische anatomie van het houdings- en bewegingssysteem aan de orde. Dat wil zeggen: de anatomie voor zover noodzakelijk voor het begrijpen van diagnose en therapie in dat deel van de geneeskunde dat zich bezighoudt met bewegen in de meest brede zin van het woord. Aan de orde komen de anatomie van de bewegingsunits (de gewrichten en de bijbehorende spieren) en een schematisch overzicht van de relevante delen van de circulatie en het systeem van aansturing van de extremiteiten, het zenuwstelsel. Gekozen is voor een overzicht van de perifere zenuwen en de plexus brachialis en plexus lumbalis.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Voetnoten
1
Julius Wolff (1836–1902), Duits chirurg die de relatie tussen botbelasting en botgeometrie definieerde.
 
2
Hier geldt de formule: S = a × r; S = 0,8 × 4 ≈ 3 cm. S = verlenging van de zenuw; a = hoek van rotatie (in radialen) en r = afstand van de zenuw tot de rotatieas. Bij een totale lengte van de zenuw (van wortel tot eindvertakkingen aan de voet) van ongeveer 100 cm is er dus sprake van 3 % rek.
 
Metagegevens
Titel
Toegepaste anatomie van het houdings- en bewegingssysteem
Auteurs
prof. dr. G.J. Kleinrensink
R. Stoeckart
Copyright
2019
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2276-3_2