Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2011 | PATIËNTVEILIGHEID | Uitgave 11-12/2011

Bijzijn 11-12/2011

Tijdige herkenning en behandeling van de vitaal bedreigde patiënt in het ziekenhuis

Tijdschrift:
Bijzijn > Uitgave 11-12/2011
Auteur:
Drs. Tineke van der Kruk
Belangrijke opmerkingen
verpleegkundige en verpleegwetenschapper
Zij werkt nu als verpleegkundige bij Buurtzorg en is daarnaast freelance auteur via haar eigen bedrijf, Zorgtekst
Beeld: Hans Oostrum Fotografie
1. Het SBAR-systeem is een communicatiesysteem, afkomstig uit het Amerikaanse Leger. Het is later toegepast in de luchtvaart en in de gezondheidszorg als hulpmiddel bij snelle communicatie binnen een team.
BRONNEN EN INFORMATIE
Gao, H. en anderen (2007). Systematic review and evaluation of physiological track and trigger warning systems for identifying at-risk patients on the ward. Intensive Care Med 33, 667-679. Ludikhuizen, J. en de Jonge, E. (2011). Hoe herken je een vitaal bedreigde patiënt? Bijzijn XL, nr. 10-2011 p 28-30. Praktijkgids ‘Vroege herkenning en behandeling van de vitaal bedreigde patiënt’. VMS veiligheidsprogramma. Te downloaden viawww.​vmszorg.​nl. Schoonhoven, L. (2008). Signaleren van patiënten met bedreigde vitale functies. Een evaluatie van de bestaande meetinstrumenten. TVZ Tijdschrift voor Verpleegkundigen nr. 9, p 40. In dit artikel wordt het literatuuronderzoek van Gao (2007) besproken. - Stolper, E. (2010). Gut Feelings in General Practice. Proefschrift. Universiteit Maastricht.
Dagelijks overlijden er patiënten in het ziekenhuis. Bij een voorspelbaar overlijden zal de verpleegkundige zorg dragen voor comfort, pijnstilling en begeleiding. In het ziekenhuis overlijden ook mensen onverwacht. Achteraf blijkt soms dat het overlijden had kunnen worden voorkomen als vroege signalen van achteruitgang eerder waren onderkend en gecommuniceerd. Aan de hand van een casus wordt geïllustreerd hoe dit kan worden verbeterd met behulp van het VMS Veiligheidsprogramma.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 11-12/2011

Bijzijn 11-12/2011 Naar de uitgave

NIEUWS > VAK EN WETENSCHAP

Thuisdialyse verbetert eiwitopname

PSYCHOSOCIALE ASPECTEN

Je speelt je eigen rol