Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

28-08-2017 | Artikel | Uitgave 5/2017

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2017

Tijdig herkennen en behandelen van borderlineproblematiek bij jongeren met MBT-early

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 5/2017
Auteurs:
Joost Hutsebaut, Dineke Feenstra, Ellen Keur, Benjamin Schäfer, Dawn Bales

Samenvatting

Borderlinepersoonlijkheidsstoornissen (BPS) kunnen betrouwbaar worden vastgesteld en veilig worden behandeld vanaf het begin van de puberteit. Dat opent de weg voor de toepassing van een vroege-interventieparadigma voor borderlineproblematiek. Het doel ervan is om door snelle herkenning en behandeling te voorkomen dat borderlineproblemen chronisch worden en impact krijgen op verschillende levensterreinen (zoals school en thuis). In dit artikel wordt een vroege-interventieprogramma voor BPS beschreven, gebaseerd op de principes van Mentalization-Based Treatment: MBT-early. Dit is een kortdurende behandeling voor jongeren in een beginstadium van de borderlineontwikkeling. Doelgroep, behandelprincipes en behandelmethodiek worden toegelicht. Geëindigd wordt met een overzicht van de eerste behandelresultaten en klinische indrukken van de toepassing.

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2017

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2017 Naar de uitgave