Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2013 | Artikelen | Uitgave 6/2013

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2013

Tijd voor een existentieel georiënteerde psychotherapie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 6/2013
Auteur:
DR. Martin van Kalmthout
Belangrijke opmerkingen
dr. m. van kalmthout is psychotherapeut en schrijver. Hij publiceerde onder meer: ‘Psychotherapie, het bos en de bomen’, ‘Persoonsgerichte psychotherapie’ en ‘Psychotherapie en de zin van het bestaan’. Hij praktiseert in eigen praktijk en is leertherapeut en supervisor. E-mail: martin.vankalmthout@planet.nl.
Dit artikel is een bewerking van een lezing gehouden op 14 maart 2013 voor de Parnassia Bavo Groep te Den Haag.
Existentiële psychotherapie wordt hier beschreven als een psychotherapie die levensproblemen niet uitsluit, maar uitdrukkelijk als voorwerp van gesprek neemt. Anders dan gebruikelijk is, wordt existentiële psychotherapie niet opgevat als een toepassing van het filosofische gedachtegoed, maar worden inhoud en praktijk ontleend aan de psychotherapeutische traditie zelf. Betoogd wordt dat aandacht voor existentiële thema’s wezenlijk is voor psychotherapie en dat uitsluiting ervan wijst op een beperkte opvatting van psychotherapie. Existentiële psychotherapie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het hervinden van de oorspronkelijke identiteit van psychotherapie, die in onze tijd steeds meer verloren dreigt te gaan.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2013

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2013 Naar de uitgave

Abstract

Summaries