Skip to main content
main-content
Top

08-08-2011 | Nieuws

Thuisfixatie zal toenemen

In weerwil van de tendens om demneterenden of mensen met een verstandelijke handicap niet meer te fixeren, zal het vastbinden van mensen in de thuissituatie juist toenemen. Dat laten enkele deskundigen uit de zorg weten.

Momenteel ligt de wet 'Zorg en dwang' ter goedkeuring ligt bij de Tweede Kamer. In deze wet wordt vastgelegd dat fixeren straks alleen nog in zeer uitzonderlijke situaties toegestaan. Deze regels gelden ook in de thuiszorg waar echter eerder een uitzonderlijke situatie kan ontstaan. Bovendien mogen verzorgenden daar ook de afweging maken of ze fixeren en zullen dat wellicht eerder doen.

Volgens Elly Duijf, directeur van Innovatiekring Dementie (IDé), zet de nieuwe wet de 'deur wagenwijd open' voor fixatie in de thuissituatie en verschuift daarmee het probleem. "Het is paradoxaal. Niet voor niets willen we het vastbinden in zorginstellingen verminderen. Dan is het gek dat we het elders weer mogelijk maken", aldus Duijf. Ze vreest daarbij dat het onmogelijk wordt erop te letten of de wet wordt overtreden. "Een verpleeghuis kan je nog relatief makkelijk controleren. Duizenden huizen niet."

Cees Hertogh, hoogleraar ethiek van de zorg voor kwetsbare ouderen aan de Vrije Universiteit, beaamt dat de nieuwe wet 'mankementen' kent. "De nieuwe wet is erg breed opgesteld. Daardoor ontbreken eisen aan de deskundigheid van de verzorgers die moeten bepalen of wel of niet wordt gefixeerd. Dat kan tot grotere onzorgvuldigheid leiden."

De Inspectie voor de Gezondheidszorg erkent dat er goed moet worden nagedacht hoe ze in de thuiszorg toezicht kan houden.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.