Skip to main content
main-content
Top

16-11-2015 | Nieuws

Casus

Therapieontrouw van voetbalsupporter

Op het spreekuur komt André Koopman (54) voor zijn jaarcontrole. Hij is sinds vijf jaar bekend met type 2 diabetes mellitus en sinds drie jaar met hypertensie, waarvoor hij de nodige medicatie gebruikt. Bij de jaarcontrole door de praktijkondersteuner blijkt hij een BMI van 34,2 te hebben en een HbA1c van 60. Zijn nuchtere bloedglucose is 8,5, zijn bloeddruk 146/86 mmHg. Hij is nu op het spreekuur bij de huisarts om het tij te keren.


André is werkzaam als magazijnbediende. Zijn grote passies zijn motorrijden, darten, zijn vrouw Beppie (‘Niemand die zo lekker kookt als Beppie’) en natuurlijk zijn voetbalclub Roda JC. Ze noemen hem niet voor niets d’r Dré và Roda JC.

Als medicatie gebruikt hij: metformine (2 x 850 mg), gliclazide mga (1 x 90 mg), lisinopril/HCTZ (hydrochloorthiazide) (1 x 20 mg/12,5 mg) en simvastatine (1 x 40 mg).

Openhartig

De praktijkondersteuner heeft tijdens de kwartaalcontroles geprobeerd het tij te keren, maar dat lukte niet. Starten met insuline zal de volgende stap zijn. Het wordt tijd voor een openhartig gesprek met de patiënt met betrekking tot zijn leefstijl en compliantie, en zijn therapietrouw. Therapieontrouw is voor de patiënt dikwijls een bewuste keuze, die vanuit het gezichtspunt van de patiënt volstrekt logisch kan zijn. In een hiërarchische verhouding tussen arts en patiënt geeft de zorgverlener als expert het advies en wordt de patiënt geacht dit advies op te volgen. Dit is een achterhaald communicatiemodel en strookt niet met de dagelijkse realiteit. De patiënt beslist uiteindelijk zelf in hoeverre hij zijn leefstijl gaat aanpassen. De behandelaar kan daarbij gebruikmaken van motivational interviewing.

Bron (en overig deel van de casus): Praktische huisartsgeneeskunde 6/2015 en Bijblijven 2/2015, Jan Palmen

Meer lezen

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.