Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2019 | Artikel | Uitgave 3/2019

Bijblijven 3/2019

Therapeutische mogelijkheden van het microbioom volop in ontwikkeling

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2019
Auteurs:
Romy D. Zwittink, Bastian V.H. Hornung, Quinten R. Ducarmon, Michelle N. Bloem, Elisabeth M. Terveer, Ed J. Kuijper
De darmmicrobiota, bestaande uit tal van bacteriën, schimmels, archaea en virussen, speelt een belangrijke rol bij ziekte en gezondheid door de interactie met onder andere het metabole- en immuunsysteem. De volwassen darmmicrobiota bestaat uit 10 13-10 14 micro-organismen, voornamelijk bacteriën, waarvan de samenstelling wordt beïnvloed door genetische- en omgevingsfactoren. De darmmicrobiota speelt mogelijk een rol bij de pathogenese van uiteenlopende ziekten, waaronder inflammatoire darmziekten, obesitas, diabetes en kanker. Dit inzicht heeft geleid tot een sterke toename van het aantal studies waarin de relatie tussen de darmmicrobiota, ziekte en gezondheid wordt onderzocht. Zodoende worden nieuwe microbiota-modulerende strategieën ontdekt, klinisch getest en waar mogelijk geïmplementeerd in de zorg. In deze bijdrage gaan wij in op de rol van de darmmicrobiota in veelvoorkomende aandoeningen in Nederland en wordt de mogelijkheid van microbiota-modulerende strategieën in de gezondheidszorg aangehaald, met Clostridioides difficile-infectie als voorbeeld. ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2019

Bijblijven 3/2019 Naar de uitgave