Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2011 | Wetenschap | Uitgave 8/2011

GZ - Psychologie 8/2011

Therapeutisch psychologisch onderzoek bij mensen met persoonlijkheidsstoornissen: uitdagingen en kansen

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 8/2011
Auteurs:
H. De Saeger, prof. dr. J.H. Kamphuis
Belangrijke opmerkingen
Auteurs
Hilde De Saeger werkt als klinisch psycholoog, psychotherapeut bij de Viersprong, landelijk centrum voor persoonlijkheidsproblematiek. Ze werkt aan een doctoraat over de effecten van TPO bij mensen met ernstige persoonlijkheidsstoornissen. Ze is lid van het Therapeutic Assessment Institute in Austin en het Europese Instituut voor Therapeutic Assessment in Milaan. Daarnaast is ze lid van het podium persoonlijkheidsstoornissen van de DSM-5.
Prof. dr. Jan Henk Kamphuis is klinisch psycholoog en volwaardig professor aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn leerstoel omvat psychologisch onderzoek en persoonlijkheid. Hij publiceerde over innovaties in psychodiagnostiek, angststoornissen en de psychologie van stalking. Hij begeleidt onderzoek naar het effect van TPO bij mensen met ernstige persoonlijkheidsstoornissen op de Viersprong, de ontwikkeling van de Nederlandstalige multidimensionele persoonlijkheidsvragenlijst (Tellegen & Waller, 2008), en is bezig met een optimalisatie van risicotaxatie bij seksdelinquenten (Van der Hoeven Kliniek). Hij is bijzonder lid van de Society of Personality Assesment en gecertificeerd in TPO.

Samenvatting

Over diagnostiek wordt vaak gezegd dat het een overbodige luxe is. Een uitzondering hierop is therapeutisch psychologisch onderzoek. Hierover wordt gezegd dat diagnostici die zich niet scholen in deze methode een belangrijke kans missen om positieve veranderingen bij cliënten te stimuleren en het therapeutische proces naar een hoger niveau te tillen. Therapeutisch psychologisch onderzoek verwijst naar een collaboratieve, semigestructureerde wijze van geïndividualiseerde klinische psychodiagnostiek. De Viersprong, landelijk centrum voor persoonlijkheidsproblematiek, heeft deze methode van diagnostiek geïmplementeerd. Een deel van het diagnostiekteam werd getraind in het Therapeutisch Psychologisch Onderzoek door Stephen Finn. Daarnaast werd in 2009 gestart met een randomised clinical trial naar het effect van therapeutisch psychologisch onderzoek bij mensen met ernstige persoonlijkheidsstoornissen. Het is nog te vroeg om concrete onderzoeksresultaten te rapporteren maar de aanvankelijke scepsis is ondertussen verdwenen. De twijfel dat mensen met ernstige persoonlijkheidsstoornissen omwille van hun beperktere psychologiserende vermogens niet gebaat zijn bij deze interventie lijkt ongegrond. Het investeren in de samenwerkingsrelatie is enerzijds de uitdaging en tegelijk hefboom bij cliënten met ernstige persoonlijkheidspathologie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2011

GZ - Psychologie 8/2011 Naar de uitgave