Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

05-09-2015 | Original Paper | Uitgave 1/2016

Journal of Autism and Developmental Disorders 1/2016

The Gluten-Free/Casein-Free Diet: A Double-Blind Challenge Trial in Children with Autism

Tijdschrift:
Journal of Autism and Developmental Disorders > Uitgave 1/2016
Auteurs:
Susan L. Hyman, Patricia A. Stewart, Jennifer Foley, Usa Cain, Robin Peck, Danielle D. Morris, Hongyue Wang, Tristram Smith

Abstract

To obtain information on the safety and efficacy of the gluten-free/casein-free (GFCF) diet, we placed 14 children with autism, age 3–5 years, on the diet for 4–6 weeks and then conducted a double-blind, placebo-controlled challenge study for 12 weeks while continuing the diet, with a 12-week follow-up. Dietary challenges were delivered via weekly snacks that contained gluten, casein, gluten and casein, or placebo. With nutritional counseling, the diet was safe and well-tolerated. However, dietary challenges did not have statistically significant effects on measures of physiologic functioning, behavior problems, or autism symptoms. Although these findings must be interpreted with caution because of the small sample size, the study does not provide evidence to support general use of the GFCF diet.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2016

Journal of Autism and Developmental Disorders 1/2016 Naar de uitgave