Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2008 | Onderzoek | Uitgave 7/2008

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 7/2008

Terugkeer naar werk na behandeling voor kanker: ervaringen van patiënten en leidinggevenden

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 7/2008
Auteurs:
A. G. E. M. de Boer, I. van Zanten-Przybysz, L. M. Maes, M. H. W. Frings-Dresen
Belangrijke opmerkingen
Dr. A.G.E.M. (Angela) de Boer is universitair docent bij het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid in het AMC te Amsterdam.
Dr. I. (Iwona) van Zanten-Przybysz is bedrijfsarts en projectleider bij het Kwaliteitsbureau NVAB.
Drs. L.M. (Laurence) Maes is beleidsmedewerker maatschappelijke participatie bij Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, Utrecht.
Prof.dr. M.H.W. (Monique) Frings-Dresen is hoogleraar en principal investigator (PI) bij het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid in het AMC te Amsterdam.
Angela de Boer, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, AMC, K0-105, Meibergdreef 9,1105 AZ Amsterdam.

Samenvatting

Doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in ervaringen van patiënten en leidinggevenden met de terugkeer naar werk na diagnose en behandeling bij kankerpatiënten. Er zijn drie focusgroepen gevormd: één focusgroep met zeven kankerpatiënten en twee focusgroepen met elk drie leidinggevenden. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 51 jaar en van de leidinggevenden 49 jaar. De belangrijkste thema's voor de patiënten waren: contact met collega's en leidinggevende, kennis en advies van de bedrijfsarts, adviezen van andere artsen, en kennis over de late gevolgen van kanker. Voor de leidinggevenden waren de belangrijkste thema's: de rol van de leidinggevende zelf en de bedrijfsarts in het werkhervattingproces, werkhervatting en werkaanpassingen, en communicatie met alle betrokken partijen. Werkende kankerpatiënten ondervonden in het algemeen steun van collega's en leidinggevenden. Echter, de beperkte communicatie tussen patiënten, leidinggevenden, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, huisartsen en specialisten werd als een belangrijk knelpunt ervaren in het werkhervattingsproces.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2008

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 7/2008 Naar de uitgave

Voor de praktijk

Kanker door het werk?