Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

06-07-2018 | Artikel | Uitgave 4/2018

Neuropraxis 4/2018

Terug naar de basis: een andere focus bij neuro-psycho-biologisch onderzoek

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 4/2018
Auteur:
Anton J. M. Loonen

Samenvatting

Bij het onderzoek naar de neurobiologische achtergronden van psychiatrische stoornissen wordt veel aandacht besteed aan de complexe interacties binnen netwerken van de hersenschors en tussen de hersenschors en daaronder gelegen gebieden. Het is de vraag of dit de meest directe weg naar het beste inzicht is. Tijdens de evolutie van de gewervelde dieren is de hersenschors relatief laat ontstaan. Primaire emotionele gedragingen worden geregeld door hersenstructuren die al bij vroege voorouders aanwezig waren. Wel is de hersenschors wellicht essentieel voor de aan deze gedragingen gekoppelde bewuste belevingen en zo aan de inhoud van het bewustzijn en het denken. Zeer belangrijk voor de ontwikkeling van deze inhoud is het vermogen om via geschreven teksten te communiceren. In die communicatie krijgen denkinhouden een eigen bestaan, buiten het individueel biologisch daaraan gekoppelde gedrag. Daardoor is binnen de denkwereld van de mens een virtuele werkelijkheid ontstaan. Deze virtuele denkwereld treedt wel in interactie met die delen van de voorhersenen die emotionele processen reguleren, maar is inhoudelijk grotendeels daarvan onafhankelijk. Hierdoor wordt het gedrag van de individuele mens niet geheel bepaald door biopsychosociale processen en zijn psychische stoornissen ook niet dekkend te beschrijven binnen het biopsychosociale ziektemodel.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2018

Neuropraxis 4/2018 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden vooraf