Skip to main content
main-content
Top

16-12-2015 | Nieuws

Tekort verpleegkundigen loopt snel op

Het tekort aan hbo-verpleegkundigen loopt de komende jaren nog veel verder op. Terwijl genoeg studenten staan te springen om het vak te leren. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau CAOP. Vooral in de thuiszorg is straks een tekort.

CAOP deed eerder onderzoek naar de vraag of er wel voldoende wijkverpleegkundigen zijn en ontdekte dat het tekort aan wijkverpleegkundigen snel stijgt. Momenteel werken naar schatting 8.800 hbo/wijkverpleegkundigen in de thuiszorg, dat zijn ongeveer 7.560 wijkverpleegkundigen, 955 gespecialiseerde verpleegkundigen en 285 casemanagers dementie.

Afhankelijk van het gekozen scenario zijn er in de thuiszorg in 2019 tussen de 10.000 en 13.500 hbo/wijkverpleegkundigen nodig. Dat is een toename van 8 tot 45 procent ten opzichte van 2015. Vooral het komend jaar stijgt het tekort in hoog tempo: van 360 in 2015 naar 750 - 1000 in 2016.

Ondanks de grote animo onder studenten, kunnen opleidingen ze niet allemaal toelaten vanwege een tekort aan stageplekken. Op 15 van de 17 hogescholen is om die reden al een loting.

De dupe

Studenten zijn er de dupe van. Ook al zijn ze eenmaal toegelaten tot de studie, dan lukt het nog niet altijd om een goede stage te vinden. "Dat betekent overigens niet dat ze vertraging oplopen", zegt Caroline van Mierlo, voorzitter van het Landelijk Overleg Opleiding Verpleegkunde bij de NOS. "Maar het komt wel eens voor dat studenten dan op een lager niveau stage moeten lopen."

De komende jaren zijn er steeds meer hbo'ers nodig volgens Van Mierlo. "De zorg verandert. Steeds meer mensen hebben straks thuis verzorging nodig. Daar is die wijkverpleegkundige nodig."

Bronnen: CAOP en NOS

Het onderzoeksrapport

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Beeldrechten